Dotace města Plzně chce i školka na vznik první dešťové zahrady

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotací z rozpočtu Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně, a to v celkové výši 2,24 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

Peníze získá Nadační fond Zelený poklad, Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva a Český rybářský svaz – Západočeský územní svaz. Poskytnutí dotací musí ještě schválit zastupitelstvo.

„Navržená částka pro Nadační fond Zelený poklad je pro rok 2018 ve výši 1,6 milionu korun. Dotace bude využita na poskytování nadačních příspěvků a na vlastní projekty nadačního fondu, které budou cíleně podporovat zlepšování životního prostředí v Plzni především v zavedení účinnějšího hospodaření s dešťovými vodami a rozvoj moderních forem environmentální výchovy,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Vloni fond získal jeden milion korun. Důvodem navýšení částky je zahájení nového grantového programu „Ani kapka nazmar“, kterým chce fond motivovat školy všech stupňů, spolky a další subjekty v hospodaření s dešťovými vodami v Plzni. Připravují se i komplikovanější úpravy ve spolupráci se zahradními architekty, jako je například vznik první dešťové zahrady u 63. mateřské školy, které budou mít pozitivní dopad na okolní mikroklima.

Částku 620 tisíc korun by měl získat Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva, a to na krytí nákladů spojených se zajištěním provozu Záchranné stanice pro handicapované volně žijící živočichy. „Z dotace jsou zajišťovány převzetí, odchyty, veterinární vyšetření, ošetření, chov a následná péče o poraněné a handicapované živočichy. Dále se dotace využije nejen na zabezpečování poradenského a informativního servisu pro občany v dané problematice jako ornitologie, druhová ochrana, ale i v případě potřeby na dočasnou péči o nalezené a opuštěné živočichy na území města Plzně,“ doplnil Petr Náhlík.

O dotaci ve výši 20 tisíc korun požádal Český rybářský svaz - Západočeský územní svaz jako uživatel většiny rybářských revírů v Plzeňském a Karlovarském kraji. Ten má v evidenci více než 700 členů rybářské stráže. Peníze chce využít na nákup vybavení pro rybářskou stráž vedenou pod Magistrátem města Plzně. Dotace bude čerpána po vyhodnocení výkazů práce jednotlivých členů rybářské stráže jako motivační odměna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka