Dům U Matky Boží ve Veleslavínově ulici čeká oprava sgrafit

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotace 300 tisíc korun na odborné opravy sgrafitové výzdoby fasády domu U Matky Boží čp. 56, Veleslavínova 10 v Plzni, jenž je kulturní nemovitou památkou.


Dům postavil v roce 1907 stavitel Josef Špalek podle návrhu architekta Ladislava Skřivánka. Návrh na přidělení dotace musí ještě schválit zastupitelstvo.

Uliční průčelí domu s kombinací secesních a goticko-renesančních prvků a s dochovanou unikátní sgrafitovou a sochařskou výzdobou je umělecky a památkově hodnotné. Sgrafitovou výzdobu v partii vymezené korunní a kordonovou  římsou (průběžnou římsou, která stěnu nebo budovu neukončuje, ale pouze horizontálně člení) tvoří náměty husitských bojovníků, ornamenty s motivem českých korunovačních klenotů a erbů, nápis U Matky Boží, a dále girlandy, pásky a rozvíjející se stuhy s iniciálou R.

„Stav sgrafitové výzdoby i navazujících ploch omítek je v současné době špatný a vyžaduje odbornou opravu celoplošným restaurováním,“ uvedl náměstek primátora Martin Baxa. Náklady na opravy činí přes 645 tisíc korun. Majitelka domu požádala o dotaci Odbor památkové péče Magistrátu města Plzně.

„Provedením odborné opravy se zachovají původní omítkové vrstvy sgrafit v maximální možné míře. Výrazně se tím zlepší vzhled kulturní památky a zkvalitní historické prostředí na území městské památkové rezervace Plzeň,“ dodal vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petr Marovič.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka