Dvě výstavy v Plzni netradičně představují Loose

Plzeň aktuálně hostí dvě výstavy, které představují zajímavý úhel pohledu na tvorbu Adolfa Loose očima budoucích interiérových návrhářů ze Stuttgartu.


První výstava bude otevřena jen do konce týdne v plzeňské galerii Vestředu (Martinská 3), druhá umožní navštívit do druhé poloviny května běžně nepřístupný Loosův interiér v Plachého ulici č. 6.

On top of Loos... výstava v plzeňské galerii Vestředu. Výstava, která by neměla zapadnout!

Studenti programu Internationalen Masters für Interieur Architecture Design (IMIAD) Vysoké školy technické ve Stuttgartu prezentují detailně propracované ideje úprav půdního prostoru nad Loosovým interiérem v domě pana Brummela, Husova ulice 58.  inspirujícího prostoru. Vernisáž výstavy navštívil v sobotu 11. 4. 2015 také majitel Brummelova domu, pan Michal Brummel. "Původně jsem byl k záměru trochu skeptický, ale musím říct, že nyní jsem nadšen," vyjádřil své nadšení na studentskými pracemi přímo na místě. Nutno podotknout, že to, co nabízí výstava stuttgardských studentů značně překračuje standardy, na které jsme u nás zvyklí.

Ústředním tématem je způsob zacházení s existující sedlovou střechou, jež je z pohledu z ulice skryta za zvýšenou atikou postavenou podle Loosva plánu. Nabízejí se tři různé možnosti řešení: kompletní zachování současné sedlové střechy; menší či větší zásahy do existující střešní struktury či zcela nové koncipování střechy, za podmínky odstranění původní konstrukce. Otevřeno je bohužel již jen do neděle 19. 4. 2015 (Otevírací doba: ČT, SO, NE - 10 - 18 hodin

Neméně fascinující je i výstup projektu studentů téže vysoké školy, který zrealizovali v plzeňské ulici Plachého 6 v místě někdejšího Loosova apartmánu Richarda Hirsche. Studenti se spojili se zachráncem interiéru, nyní instalovaného v Praze, panem Vladimírem Lekešem, předním českým galeristou, a vytvořili tvůrčím způsobem z kartonů návrh interiéru, vycházející z původního Loosova projektu. V sousední ložnici, kde zůstaly zachovány původní Loosovy vestavěné skříně, pak můžeme spatřit doplněný tvůrčím způsobem pojatý kartonový nábytek. "I když jde jen o dočasnou instalaci, použití kartonu evokuje různé materiály a jejich struktury, tak jak s nimi pracoval Adolf Loos," vysvětlil vedoucí pedgog studentů, profesor Wolfgang Grillitsch, sám působící jako architekt. Instalace v plzeňské Plachovce však řeší ještě další témata. Loosova doba ještě pracovala s "mužskými" a "ženskými" materiály. "Mužské pokoje využívaly tmavší dřevo, ženské prostory zas zdobily větší měrou textilie," vysvětluje studentka Jasmin Hirt, jedna z autorek projektu. Její spolužačka Lara Weischgers zas dodává: "V bývalé předsíni jsme nainstalovali stěnu, kam naši spolužáci zavěsili fotografie svých pokojů a návštěvník může hádat, zda pokoj patří studentovi či studentce. A někdy bude možná i dost překvapen". Na jiné stěně visí kartičky, na které mohou návštěvníci nakreslit svůj vlastní symbol, který podle nich patří do "klučičího" či "holčičího" pokoje. Výstava, která prezentuje tvůrčím způsobem původní Loosovy návrhy i dochovaný vestavěný nábytek klade spoustu zajímavých otázek a je velmi interaktivní. Navíc, do 24. května 2015 umožňuje Plzeňanům i návštěvníkům západočeské metropole spatřit další dosud nezrestaurovaný a ne běžně přístupný interiér od Adolfa Loose. Otevřeno je ve čtvrtek, v sobotu a v neděli od 10ti dopoledne do 6ti večer.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.04.2015 14:03



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka