Elektromobily budou mít v Plzni parkování zdarma

Radní města Plzně schválili poplatek za parkování vozidel s nízkými emisemi oxidu uhličitého.

Cílená propagace v Plzni

Automobily, které budou označeny registrační značkou elektrického vozidla podle zákona, budou mít parkování do 24 hodin bezplatné. Toto pravidlo bude platit od 1. září 2020 do 31. srpna 2023. V Plzni se týká odhadem několika desítek vozů.         

„K tomuto opatření jsme přistoupili, abychom podpořili moderní vozidla s nízkými emisemi oxidu uhličitého v rámci reakce na negativní klimatické změny. Na tomto bodě jsme se shodli již v programovém prohlášení, přičemž se bude jednat o opatření dočasné. Příští vedení města pak může rozhodnout o jeho prodloužení, nebo naopak zrušení v momentě, kdy by se počet těchto šetrných vozů rozrostl natolik, že by parkování zdarma narušovalo funkci celého parkovacího systému,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Má-li vozidlo emise pod 50 g CO2/km, může zažádat o speciální registrační značku s označením EL. Tento parametr splňují všechny elektromobily a také některé plug-in hybridy, dále vozidla na vodíkový pohon. Změna registrační značky není povinná, záleží na majiteli vozidla, zda si na něm ponechá klasickou registrační značku, nebo si zažádá o vydání speciální.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka