Evžen Oněgin v mezinárodním obsazení!

Čajkovského Evžen Oněgin patří k nejoblíbenějším světovým operám. Libreto čerpá z Puškinova románu o petrohradském floutkovi Oněginovi, který chladně odmítá lásku citlivé dívky Taťány. Ve své době byl román doslova kultovní četbou a Čajkovský si román natolik zamiloval, že ho prý znal zpaměti.

Cílená propagace v Plzni

Ve své opeře chtěl vykreslit hlavně citový život postav a jeho přáním také bylo, aby v opeře o mladých lidech zpívali mladí interpreti. To se podařilo i v inscenaci Divadla J. K. Tyla, kterou režíruje šéf opery Tomáš Pilař, mimo jiné držitel Umělecké ceny města Plzně pro umělce do 30 let nebo jeden z „30 pod 30“ úspěšných Čechů vyhlášených časopisem Forbes.

Ten do inscenace obsadil mimořádně nadané mladé české i světové pěvce. Jako Taťánu proto můžete vidět vynikající sólistku plzeňské opery Ivanu Veberovou v alternaci s Estonkou Katrin Targo a jako Oněgina Jiřího Rajniše ml. Nebo Kanaďana Sheldona Baxtera.

Jiří Rajniš mladší má ve svých čtyřiadvaceti letech za sebou raketový start. Absolvoval mistrovské kurzy v Los Angeles u Vladimira Chernova, byl nejmladším českým Donem Giovannim na zahraniční scéně, prvenství si také drží jako nejmladší český pěvec ve stálém zahraničním angažmá, konkrétně v Landestheater Coburg. „Oněgin je hejsek,“ myslí si o své roli a dodává, že se v příběhu diváci najdou: „Mnoho mužů zjistí až zpětně, co cítili ke své přítelkyni a co svým chováním ztratili a pokazili.“ Za pravdu mu dává i Kanaďan Sheldon Baxter. „Diváci v Oněginovi uvidí sebe sama. A pokud je bude štvát a budou ho nenávidět, tak to bude znamenat, že jsem svou práci odvedl dobře,“ říká s úsměvem.

V lednu můžete Evžene Oněgina vidět ve Velkém divadle čtyřikrát - 3., 6., 11. a 24. ledna 2017, aktuální obsazení naleznete na webových stránkách divadla.

www.djkt.eu

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka