Muzeum Dobrá Voda představí osobnost sv. Vintíře a historii Vintířovy stezky

V Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě bude ve čtvrtek 17. června otevřena expozice Sv. Vintíř – St. Gunther, který byl prvním obyvatelem Šumavy, u něhož je známo jméno.

Cílená propagace v Plzni

Podle jeho působení je budována 162 kilometrů dlouhá pěší dálková poutní stezka, Vintířova stezka.

Expozice Sv. Vintíř – St. Gunther byla realizována již v roce 2020, s ohledem na epidemickou situaci bude slavnostně zpřístupněna až nyní. Nachází se ve výstavních prostorách přízemí muzea, které je zřizováno krajem v rámci Muzea Šumavy Sušice. Ve vstupní části prostor jsou umístěny základní informace k osobnosti sv. Vintíře, k historické stezce sv. Vintíře a také se základními údaji k projektu Vintířovy stezky. Součástí expozice jsou také exponáty vztahující se přímo k Vintířovi. Těmi jsou např. socha sv. Vintíře z kostela v Dobré Vodě, kropenka či historické knížky a další zajímavosti. Vzácným exponátem je oboustranný obraz sv. Vintíře, původně z kaple na Březníku, kde v poustevně sv. Vintíř žil poslední roky svého života. Informace k exponátům doplňují textové panely. Na dotykových panelech pak jsou k nahlédnutí některé úryvky z Knihy zázraků sv. Vintíře. Pro menší návštěvníky je připraveno puzzle s vyobrazením sv. Vintíře.

„Mám radost, že projekt Vintířova stezka je v konečné fázi realizace, kdy budou zhotoveny informační tabule, odpočinková místa a také plastika sv. Vintíře, nejstaršího obyvatele Šumavy, jehož známe jménem. Poustevník proslulý na obou stranách hranice byl vlastně prvním diplomatem česko - německých vztahů, a to před téměř tisíci lety. Je úžasné, jakou stopu po sobě zanechal, a že je jeho životní příběh zajímavý i dnes. Expozice představí nejen Vintířovu osobnost, ale také mnohá místa s jeho životem spojená,“ uvedla radní pro oblast cestovního ruchu, partnerských regionů, vnějších vztahů a podpory podnikání Marcela Krejsová.

Expozice přináší kromě osobnosti sv. Vintíře také informace vztahující se ke kostelu v Dobré Vodě, poutnímu místu Dobrá Voda a kapli sv. Vintíře na Březníku. Ke zhlédnutí je připraven krátký dokumentární film o sv. Vintíři – „Poustevník diplomat“, který pro Českou televizi realizovala Zuzana Jonová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka