Fakulta designu a umění předá Ceny Ladislava Sutnara 2018

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni navazuje na umělecký odkaz plzeňského rodáka a světově uznávaného česko-amerického designéra Ladislava Sutnara.

Jarní servisní akce AUTO CB

Prostřednictvím každoročně udělované Ceny Ladislava Sutnara vyjadřuje fakulta poctu životu a dílu tohoto geniálního umělce a zároveň projevuje uznání výjimečným českým i zahraničním uměleckým a pedagogickým osobnostem i institucím za jejich výrazný přínos světu umění a designu.

Cena Ladislava Sutnara byla poprvé udělena v roce 2012 a od té doby ji obdržela celá řada výjimečných uměleckých osobností a institucí. Držiteli tohoto prestižního ocenění jsou např. Cooper-Hewitt Smithsonian, Design Museum (USA), J. P. Getty Trust (USA), Museum of Modern Art v New Yorku (USA), Art Institute of Chicago (USA), Steven Heller (USA), prof. R. Roger Remington (USA), prof. Gyula Ernyey (HUN), prof. Lech Majewski (PL), Pratt Institute (USA), z českých osobností pak prof. Karel Míšek, prof. Jiří Šalamoun, prof. Zdeněk Ziegler, doc. Jiří Šetlík, prof. Jan Solpera, prof. Rostislav Vaňek , prof. Tomáš Vlček a další.

Prestižní ocenění má podobu Sutnarova loga přetvořeného do prostorového objektu. Autorem designu je renomovaný designér a pedagog Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara doc. Petr Vogel.
Slavnostní ceremoniál udílení Ceny Ladislava Sutnara 2018 se bude konat v úterý 13. listopadu 2018 od 14 hodin v obřadní síni plzeňské radnice. Umělecké osobnosti a instituce obdrží Cenu Ladislava Sutnara z rukou děkana fakulty za přítomnosti zástupců města Plzně a Plzeňského kraje.

V letošním roce ocenění převezmou:

ArkDes a Eric De Groat / SWE

Za nesporné zásluhy na poli propagace architektury a designu a v oblasti inkubace a spin-off aktivit pro studenty a absolventy umění a designu získává Cenu Ladislava Sutnara Eric De Groat zástupce ředitele Švédského národního centra pro architekturu a design ArkDes. Posláním centra je zvýšit znalosti a kultivovat diskusi o tom, jak architektura a design ovlivňují běžný lidský život. Činí tak prostřednictvím vzdělávacích programů, zpřístupněním knihovny a sbírky čítající kolem 4 milionů objektů světové úrovně badatelům i širší veřejnosti a spolupořádáním celé řady mezinárodních kurátorských a výzkumných projektů.

Gerrit Rietveld Academie / NL

Cena Ladislava Sutnara byla udělena amsterodamské škole Gerrit Rietveld Academie. Škola vznikla již v roce 1924 a ve svém počátku byla její filosofie vzdělávání ovlivněna kritickými myšlenkami De Stijl a Bauhausu. Dlouhá desetiletí patří mezi světově nejvýraznější a nejprestižnější vzdělávací instituce svého druhu. Profesoři a absolventi této školy zaujímají nejvýznamnější pozice v mezinárodním kulturním dění. Jejich tvorba spoluurčuje vizuální prostředí, ve kterém žijeme. Ocenění získává za nesporný přínos v oblasti vzdělávání na poli designu a umění, jejich propagaci, a kulturnímu působení.

doc. akad. mal. Helena Krbcová  / CZ

Za její mimořádný přínos pro vzdělávání na poli fashion designu získává Cenu Ladislava Sutnara doc. akad. mal. Helena Krbcová. Vede své studenty k reflexi jejich vztahu k životnímu stylu, vnímání dějinných událostí a k transformaci jejich obsahů do koncepčních výtvarných návrhů a realizací. Její svěřenci dosahují skvělých úspěchů na nejvýznamnějších mezinárodních studentských soutěžích, například na Arts of Fashion Competition v USA, či jsou jejich díla zastoupena ve špičkových sbírkotvorných institucích, například v MoMA New York. Doc. Krbcová působí také v řadě odborných porot a věnuje se vlastní tvorbě.

Songshan Cultural and Creative Park / TWN
 
Songshan Cultural and Creative Park získává Cenu Ladislava Sutnara za budování mostu mezi současnou asijskou a světovou kulturní scénou. Je skvělým příkladem transformace brownfieldu ve funkční a kulturní centrum umožňující setkávání veřejnosti se současnou tchajwanskou kulturou a designem i jejím historickým kontextem, potažmo se současným světovým děním na zmíněném poli. Svoji misi a společenskou roli definuje skrze čtyři motta: „Creative Lab“, Creative Co-Op“,  „Creative School“, a „Creative Showcase“.

Stichting NDSM-werf / NL

Cena Ladislava Sutnara byla udělena Stichting NDSM werf Amsterdam za příkladnou podporu inkubace mladého živého umění, uměleckých řemesel a designu. NDSM werf je rozsáhlá a dynamická kreativní zóna, která vyrostla na původním území amsterdamského přístavu. Vytváří pódium pro mladou tvůrčí scénu, které jsou prozatím jen těžko dostupné tradiční expozice, výstavní síně a muzea umění. Svěží energie, otevřenost vůči experimentům v žánru crossover z tohoto centra vytvářejí magnet pro tvůrčí talent z celého světa. Nejedná se o izolovanou komunitu, ale centrum, které se těší velké pozornosti celé veřejnosti.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka