Farmářské slavnosti 2015 míří v sobotu do Milínova

Čtvrtá slavnost se uskuteční 15. srpna od 10 hodin na Farmě Moulisových v Milínově

Jarní servisní akce AUTO CB

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství již 5. ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin. Tentokrát můžete slavnost navštívit 15. srpna od 10 do 16 hodin na Farmě Moulisových v Milínově na Plzeňsku. 

„Chci všechny pozvat na akce Farmářských slavností, aby hlavně rodiče s dětmi viděli, jak vlastně dneska podnikání v zemědělství a život sedláků vypadá,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka. „Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak udělat obrázek při rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel.“ 

Pro širokou veřejnost se během léta otevírají čtyři farmy v různých krajích České republiky a v září Národní zemědělské muzeum v Praze; všechna místa připravují pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Farmářské slavnosti pokračují 15. srpna na Plzeňsku, na Farmě Moulisových v Milínově.  

Historie rodinné Farmy Moulisových začíná roku 1902, kdy se na zdejší statek přiženil Josef Prokeš. Jeho syn František se roku 1931 oženil s Bohumilou Moulisovou, a tak se rod Moulisů dostal na statek. Současný majitel Pavel Moulis se ženou Hankou jsou již čtvrtou generací farmářů. Farma hospodaří na 100 hektarech zemědělské půdy a její specialitou je chov krav masného plemene Simentál v bio kvalitě. Dále na farmě chovají také plemeno Dexter, koně, ovce a kozy. 

Návštěvníci Farmářských slavností se budou moci seznámit s řadou aktivit, které farma pořádá. Jsou to například zážitkové programy, příměstské tábory, školy v přírodě nebo kurzy vaření pod vedením šéfkuchaře. Součástí farmy je rovněž jezdecký klub a k vidění jsou zde například koně plemene Českého teplokrevníka.

Na programu Farmářské slavnosti je připravena spousta her a kvízů o farmaření, ukázky westernového ježdění, Pony games, projížďky na ponících či senné hřiště. Chybět nebude tradiční farmářský trh s lokálními potravinami, kuchařská show s potravinami, které se pyšní známkou kvality Klasa, pečení chleba v peci a mnoho dalšího. Místní dobroty mohou návštěvníci ochutnat také ve farmářské restauraci a cukrárně. Na své si přijdou i dospělí, kteří si mohou vyzkoušet své dovednosti na simulátoru dojení krávy nebo se pokusit zkrotit

elektrického býka či se zúčastnit komentované okružní vycházky na Mariinu skálu (2,8 km). K poslechu bude hrát skupina PF Band.

Ministerstvo zemědělství chce projektem podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov, chce hlavně dětem ukázat určitě zajímavější možnost trávení volného času, než v obchodních centrech nebo u počítačů. Cílem je přiblížit veřejnosti život našich sedláků a ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání. Současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. 

Záměrem ministerstva je také přiblížit veřejnosti kvalitní potraviny a představit místní drobné chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlně nakoupit poctivé potraviny se zaručeným původem, například čerstvou zeleninu, mléko a mléčné výrobky, drůbež, králičí maso, živé ryby a jiné produkty přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu. 

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma. 

INFORMACE O AKCI 

Kdy: sobota, 15. srpna 2015, od 10.00 do 16.00 hodin Kde: Farma Moulisových, Milínov 23, Nezvěstice (okres Plzeň – jih)  

Web: www.farmamoulisovych.cz  


Hlavní program:

10.00  Slavnostní zahájení a představení farmy

10.30  Lidová muzika Sluníčko a taneční soubor Rokytička

11.00  Hravě zdravě s Jupí holkama – program pro děti

11.40  PF Band

12.10  Pavel Lutner – Hry a písničky (nejen) pro děti

13.00  PF Band

13.30  Dobré jídlo – Jak jíst dobře a zdravě?

14.00  PF Band

14.30  Hravě zdravě s Jupí holkama – program pro děti

15.10  PF Band

15.30  Žehnání zvonu – Mons. František Radkovský


Doprovodný program a aktivity: 

* Prohlídka Farmy Moulisových

* Výstava zemědělské techniky 

* Ukázky westernového ježdění, Pony games

* Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, sázení bylinek, simulátory dojení krávy a jízdy na býkovi, malování na obličej, senné hřiště a další

* Projížďky na ponících

* Pečení chleba ve faremní peci

* Farmářská restaurace a cukrárna

* Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem

* Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA

* Kuchařská show

* Komentované okružní vycházky na Mariinu skálu (2,8 km) v 11.00 a 14.00 hod.


Další Farmářské slavnosti se konají: 

19. 9. Hl. město Praha: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 44, Praha 7   


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka