Pouhé dva měsíce od premiéry stačily novému Fernetu Stock Z Generation k tomu, aby vybojoval první vavříny na mezinárodní scéně. Belgický International Taste & Quality Institute (iTQi) udělil ve svém hodnocení kvality Superior Taste Award Fernetu Stock Z Generation dvě hvězdičky. Hodnocení iTQi v oblasti potravin a nápojů je přitom považováno za obdobu prestižního průvodce po světě restaurací Michelin.
„Fernet Stock Z Generation jsme před uvedením na český trh důkladně testovali. V hodnocení iTQi jsme chtěli navíc ověřit, jak budou produkt posuzovat lidé z úplně jiné skupiny. Jsou mezi nimi šéfkuchaři, sommeliéři, degustátoři, většinou středního věku. Určitě se nejedná o typické konzumenty, na něž Fernet Stock Z Generation cílí. O to víc jsme byli překvapeni, jaký sklidil úspěch,“ uvedl marketingový ředitel Stocku Plzeň Tomáš Tarcala.
V Superior Taste Award, jehož tradice sahá až do roku 1961, se hodnotí podobně jako v michelinském průvodci po restauracích. Tedy získat již jen jednu hvězdičku je považováno za velký úspěch. Mezinárodní panel více než 150 hodnotitelů přitom sestává z odborníků v oboru potravin a nápojů. Každá přihlášená značka je hodnocena senzoricky, přičemž celková známka je průměrem známek za dílčí kritéria: první dojem, barva, vůně, chuť, celkový dojem. Na dvě hvězdičky pak dosáhnou pouze produkty, které ve finálním součtu dosáhnou nejméně 80% úspěšnost. V případě Fernetu Stock Z Generation to bylo 86 %.
Fernet Stock Z Generation byl na trh uveden počátkem března letošního roku. Staví sice na zavedených základech Fernetu Stock – hořké chuti a tmavé barvě, ale posouvá je dramatickým způsobem kupředu. Fernet Stock Z Generation přináší novou dimenzi chuti, kterou vytváří kombinace tradičních fernetových bylin se zázvorem a mangem. Díky tomuto spojení je zpočátku svěží a lehce nasládlý, po chvíli se překvapivě rozvine, mírně zhořkne a zahřeje. Doporučuje se pít vychlazený na ledu nebo v míchaném drinku s colou či spritem. Fernet Stock Z Generation svým konceptem cílí zejména na mladší konzumenty ve věku 20 až 30 let, pro které je klasický fernet příliš hořký.