Festival filmů o udržitelnosti života na Zemi od pondělka v Plzni, poté v Klatovech

Oceněné filmy a atraktivní doprovodný program přináší v rámci turné po českých městech na Plzeňsko festival dokumentárních filmů o udržitelném rozvoji Ekotopfilm.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Filmy o nádherné přírodě, záhadách lidského zdraví, v mnoha pohledech neobvyklých způsobech života a překvapivých řešeních klimatických změn, to je to nejlepší co společně s přednáškami členů Vlčích hlídek a Fóra ochrany přírody můžete navštívit na filmovém festivalu Ekotopfilm, který se na Plzeňsku letos koná poprvé,“ uvedla hlavní koordinátorka festivalu Jitka Kadlecová.

„Naším cílem je zpřístupnit lidem udržitelný rozvoj srozumitelnou, názornou a zábavnou formou. Dokumentární film považuji za velmi moderní audiovizuální formu vyprávění pravdivých příběhů, které dokážou s lidmi pohnout,“ představil poslání festivalu ředitel Ekotopfilmu František Štefan. Z bohaté filmové nabídky stojí za podívanou cenami ověnčený Yellowstone, který přináší dechberoucí a technicky dokonalé záběry krajiny, divoce žijících zvířat a činných gejzírů z nejstaršího národního parku Ameriky. Díky tomuto filmu, který navíc doprovází skvělá hudba, budete mít pocit, že se tam právě nacházíte. „Yellowstone je snímek, který svou krásou a vtipem získal naše diváky. Většinou se při jeho sledování neubrání úsměvu,“ všímá si reakcí publika organizátorka festivalu Lenka Procházková.

Nevěříte, že ze zbytků jídla, které vyhodíme, je možné uvařit hotové delikatesy? Vaření z odpadu jako zábavnou lifestylovou záležitost prezentuje sympaťák David ve filmu Vaření z odpadu. Stačí mu k tomu nahlédnout do našich lednic a předělat popelnici na stylový pojízdný bufet. Tento film je delikátní zážitek. Okem je nespatříte. Jsou jich miliony. Jsou to živé organismy a závisí na nich náš život. Žijí na našem těle. Že nejsme jen lidé ale celý biosystém, ukazuje pozoruhodný snímek Lidské tělo: mikroskopické safari. Proč v dnešní době trpíme tolika nemocemi? A co má společného porod s imunitou? Dokument Mikroporod přibližuje vědecké poznatky o vlivu způsobu porodu na zdraví lidstva a získal za to hlavní cenu Ekotopfilmu Grand Prix. „Film Mikroporod má možná trošku zavádějící název, ve filmu totiž porod neuvidíte. Za to se dozvíte hodně o zdraví, imunitě a dopadu, jaký má způsob příchodu na svět nového človíčka na společnost,“ uvedl svůj postřeh organizátor festivalu Vlasta Ševr.

Klimatická chyba nabízí jednoduché a praktické řešení ke zmírnění následků klimatických změn, které se projevují například sesuvy půdy, odvodňováním krajiny, nezvladatelnými lesními požáry nebo táním ledovců. Kromě filmů se návštěvníci festivalu mohou zapojit do diskuze o vlcích, rysech a medvědech. Tyto šelmy, které z české přírody vymizely, se totiž v posledních letech vracejí zpět. Proč je to dobrá zpráva a proč se jich nemusíme bát, vysvětlí Tomáš Koranda z Rysích hlídek Hnutí Duha, který se osobně zasazuje o návrat šelem do divoké přírody. Se zvířaty se ovšem setkáme nejen v hlubokých lesích ale i ve městech. Darwinova laboratoř kolem nás aneb zázraky městské přírody je beseda s členkou Fóra ochrany přírody Simonou Polákovou o tom, jak můžou lidé a příroda žít ve společné symbióze. Veškerý program festivalu je zdarma. Kompletní program je k dispozici na webu www.ekotopfilmfestival.cz .

Ekotopfilm v Plzni
DEPO2015
13.– 14. března 2017, 16.00 – 22.00
Ekotopfilm v Klatovech

Kino Šumava
16. března 2017, 16.00 – 22.00



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 12.03.2017 17:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka