Festival regionálních potravin s kurzy vaření startuje v pátek

Obyvatelé Plzeňského kraje se již v pátek 17. června dozvědí, které potraviny získají titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2011. Výsledky letošního kola soutěže budou vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, kde se koná vůbec prvn...

Cílená propagace v Plzni

Obyvatelé Plzeňského kraje se již v pátek 17. června dozvědí, které potraviny získají titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2011. Výsledky letošního kola soutěže budou vyhlášeny hejtmanem Milanem Chovancem a dalšími členy rady na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, kde se koná vůbec první Festival regionálních potravin.
Součástí festivalu bude i farmářský trh zaměřený především na produkty z Plzeňského kraje a ochutnávky vítězných výrobků z loňského i letošního ročníku soutěže Regionální potravina. Připraven je bohatý program, ve kterém nebudou chybět kuchařská show, zaměřená na přípravu jídel z lokálních potravin, zajímavé besedy, a hudební vystoupení. Děti bude bavit Magda Reifová z televizní Kouzelné školky společně s hercem Petrem Vackem. Zájemci se také mohou přihlásit i na kurzy vaření z regionálních potravin, které budou součástí festivalu. Vstup na akci i kurzy vaření jsou zdarma.
„Výsledky soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2011 vyhlásíme v pátek 17. června krátce po zahájení celého festivalu. Všem vítězům zde pogratulujeme a předáme ocenění. Regionální výrobce náš kraj podporuje, proto jsme přišli s nápadem, uspořádat trhy přímo na půdě úřadu, “ doplňuje hejtman Milan Chovanec.
Plzeňský kraj letos výrazněji začal podporovat výrobce regionálních potravin například tím, že produkty loňských účastníků soutěže využívá pro prezentace na tuzemských i regionálních výstavách, ale i na společenských akcích. V budoucnu je chce kraj podporovat vlastním grantem na veletrzích v Čechách i v zahraničí.
Historicky první prodejní Festival regionálních potravin, který připravuje Krajský úřad Plzeňského kraje na nádvoří (vstup z Purkyňovy ulice) začíná v pátek 17. června ve 14 hodin a potrvá do 20 hodin. V sobotu startuje v 10 hodin dopoledne a končí v 18 hodin.

Perličky v programu:
So 18.6.: 13-14 h-Kuchařská show Jana Horkého (kuchař roku 2008, v současnosti šéfkuchař Restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha, kapitán Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR). Na pódiu předvede přípravu menu sestaveného z regionálních potravin. Jeho umění návštěvníci budou moci sledovat nejen na pódiu, ale uvařená jídla také ochutnají.
Kurzy vaření z regionálních potravin se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory). Povede je zkušený, progresivní kuchař Martin Havlík (šéfkuchař, gastrokonzultant, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, oceněný bronzovou medailí M. D. Rettigové), který je zastáncem moderního trendu využívání lokálních surovin při přípravě pokrmů.

Program Festivalu Regionálních potravin
Pátek: 14 – 20 hodin
Nádvoří:
14 – 20h – Farmářský trh s regionálními produkty

Hlavní pódium: moderuje Petr Vacek
14 – 15h oficiální zahájení akce – hejtman, Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina roku 2011
17 – 18h kuchařská show Martina Havlíka (úprava hovězího masa – lokální původ)

18 - 19h vystoupení hudební skupiny Footnote

19 – 20h kuchařská show – Václav Pach, šéfkuchař restaurace Purkmistr (vaříme z regionálních potravin)

Přednáškový sál: moderuje Tomáš Popp
15 – 16h Včely, med a lidé – MVDr. Jan Krabec (Český svaz včelařů)
16 – 17h prezentace vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje + ochutnávky
17 – 18h Potraviny z blízka – představení hnutí Slowfood (Blanka Turturro, Slowfood asociation ČR)
18 – 19.30h promítání filmu Nasytíme celý svět
Průběžně: aktivity pro děti i dospělé, prodej regionálních potravin, občerstvení
Sobota: 10 – 18 hodin
Nádvoří:
10 – 18h – Farmářský trh s regionálními produkty

Hlavní pódium: moderuje Petr Vacek
10 – 11h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová

13 – 14h Jan Horký – Regionální potraviny na českém stole (kuchař roku 2008)

14 – 15h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova

15 – 16h Majda z Kouzelné školky baví děti / Magda Reifová

17 – 18h vystoupení hudební skupiny Skalanka ze Švihova

Přednáškový sál:
10 – 11h Přírodní zahrady na balkonech, lodžiích a v truhlíku za oknem (Mgr. Alena Lehmannová)
13 – 14h Jak funguje komunitou podporované zemědělství? (Mgr. Jan Valeška, PRO-BIO LIGA)
15 – 16h Chemie v potravinách (MUDr. Miroslav Šuta)

Průběžně: aktivity pro děti i dospělé, prodej regionálních potravin, občerstvení
Sobota 18. Června - Kurzy vaření z regionálních produktů
proběhnou dva kurzy se shodným obsahem zaměřené na regionální potraviny a jejich využití v kuchyni
Dopolední kurz - 9:00 – 12:00h
Odpolední kurz - 13:00 - 16:00
lektor kurzů: Martin Havlík (šéfkuchař, gastrokonzultant, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, oceněný bronzovou medailí M. D. Rettigové
Kurzy vaření z regionálních potravin se uskuteční v sobotu 18. června 2011 v Hotelové škole v Plzni (U Borského parku 3, Plzeň-Bory). Povede je zkušený, progresivní kuchař Martin Havlík (šéfkuchař skupiny Janák Bros.), který je zastáncem moderního trendu využívání lokálních surovin k přípravě pokrmů.
Připravili jsme pro vás dva termíny - dopolední a odpolední. Oba kurzy jsou shodné, můžete si tedy vybrat čas, který vám lépe vyhovuje.
Dopolední kurz začne v 9 hodin a skončí ve 12 hodin. Odpolední pak zahájíme ve 13 hodin a ukončíme v 16 hodin. Sraz účastníků bude před hlavním vchodem do Hotelové školy (nedaleko zastávky autobusu č. 30 směr Borská pole) vždy 15 minut před začátkem kurzu (8:45, 12:45).
S sebou si prosím vezměte ochranný oděv (zástěru), utěrku a svůj nůž. Vařit se bude ve tříčlenných skupinách a každý si vyzkouší přípravu všech pokrmů. Všichni účastníci si také na uvařených pokrmech pochutnají.
Kapacita jednoho kurzu je 15 osob.
Přihlášky na kurzy vaření směřujte na email: ic.plzen@envic.cz, nebo volejte na 377 220 323. Nezapomeňte prosím uvést, o který z termínů máte zájem (dopolední, odpolední).
Kurzy vaření jsou zdarma!

Více informací na adrese : www.plzensky-kraj.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.06.2011 17:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka