Festival Regionálních potravin zve v pátek do Prazdroje, moderují a vaří Kluci v akci

V pátek 29. dubna ožije od 11 do 17 hodin nádvoří Plzeňského Prazdroje již 6. ročníkem Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje, který tradičně nabízí představení lokálních produktů od místních výrobců a pěstitelů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Chybět nebude ani doprovodný program, festival letos moderují šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří samozřejmě neochudí návštěvníky festivalu o své mistrovské umění.

Stejně jako při minulých ročnících je i letos součástí festivalu vyhlášení letošních vítězů soutěže Regionální potravina. Tu pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z. s. a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje.  Návštěvníci se tak na festivalu, který finančně podporuje i společnost NET4GAS, dozví, jaké potraviny se budou letos a ještě další 3 roky pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Cílem soutěže i samotného festivalu je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v našem kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat. Ti, kteří si odnesou titul Regionální potravina Plzeňského kraje, budou mít na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj svůj stánek, a tak budou návštěvníci mít možnost na místě sami ochutnat, jestli odborná porota vybírala i podle jejich gusta a potraviny či nápoje si z festivalu odnést až domů.

Svoje lokální produkty přijedou do Plzně představit také zástupci regionů, kteří společně s Plzeňským krajem tvoří tzv. Evropský region Dunaj – Vltava. Jeho součástí jsou Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Horní Falc, okres Altötting, ležící v Dolním Bavorsku, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. Evropský region se nachází na území o rozloze 65 tisíc km2 a žije zde 6 milionů obyvatel. Bude tedy pro návštěvníky akce jistě zajímavé ochutnat, jakými dobrotami se krajští sousedé a partneři pochlubí.


Připraven je také bohatý doprovodný program, o který se v dopoledních hodinách postará Dětský soubor písní a tanců Jiskřička, odpoledne potom Michal Tučný revival Plzeň. Po celý den se děti mohou zabavit v bylinkové zahrádce, při dojení krávy nebo řadě dalších aktivit se zemědělskou tematikou. Především se ale bude v průběhu dne vařit z regionálních potravin. Jak je využít, aby vznikl chutný pokrm, návštěvníkům předvedou právě šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Lákadlem jsou bezesporu také soutěže o atraktivní ceny, jako je škola čepování nebo koš s Regionálními potravinami. 


Regionální potravina 2016

O značku Regionální potravina, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 79 produktů od 27 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 23 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas. Odborná komise soutěže Regionální potravina nakonec vyhodnotila a značkou ocenila 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Plzeňského kraje. 

Odborná komise je 8členná, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Plzeňského kraje, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR ve dvou kolech.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí zhruba 500 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách http://www.regionalnipotravina.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka