Filipínci věnovali obraz Jezulátka do plzeňských Křimic

Filipínské velvyslanectví v České republice darovalo vzácný obraz Pražského Jezulátka křimické zámecké kapli Povýšení svatého Kříže.


Vedoucí filipínského zastupitelského úřadu Juan Jr. Dayang jej přivezl v pátek 22. prosince 2017. Slavnostního aktu předání v zámecké kapli se zúčastnili starosta Křimic Vít Mojžíš a místostarosta Vladimír Lobkowicz.

Malá vosková soška Jezulátka pochází ze Španělska, kde byla vyrobena zřejmě v polovině 16. století. Legenda vypráví, že se Ježíš ve své dětské podobě zázračně ukázal jistému mnichovi, který ji na základě jeho podoby vymodeloval. Sošku, jíž se připisuje zázračná moc, dostala od své španělské matky jako rodinný poklad kněžna Polyxena Lobkowicz a v roce 1628 ji darovala pražskému řádu bosých karmelitánů. Je dodnes umístěna v pražském chrámu Panny Marie Vítězné na Malé Straně.

Vzhledem ke svému původu je Pražské Jezulátko (španělsky Santo Nino de Praga) populární nejen ve Španělsku, ale ve všech jím ovlivněných zemích. Na Filipínách se stalo poutní ikonou filipínských věřících, vznikl zde přímo kult Santo Nino de Praga. Filipínská komunita hojně navštěvuje i pražský chrám.

Juan Jr. Dayang navštívil Křimice již před čtyřmi lety. "Poděkoval tehdy studentům i pedagogům Střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček za to, že uspořádali benefiční výstavu svých prací na podporu Filipín, jež zasáhl 8. listopadu v roce 2013 ničivý tajfun Haiyan, který proměnil tisíce domů v trosky," říká Marie Fialová z plzeňského magistrátu.

foto: plzen.eu

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 03.01.2018 14:14



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka