Filmový festival Finále Plzeň startuje novou éru s tvůrcem Simpsonových

Festival láká do Plzně na přehlídku české a slovenské filmové tvorby uplynulého roku a mnoho novinek. Jeho hlavním hostem bude Mike Reiss, dlouholetý tvůrce seriálu Simpsonovi.


Filmový festival Finále Plzeň, soutěžní přehlídka českých a slovenských celovečerních hraných a animovaných filmů, dokumentů a televizních a internetových projektů, letos odstartuje svou novou éru. Jeho 29. ročník, který se uskuteční od 15. do 21. dubna 2016 v Plzni, přináší hned několik změn. Tou největší je nový organizační tým v čele s ředitelkou Evou Veruňkovou Košařovou. Finále Plzeň se bude poprvé konat od pátku do čtvrtka a jeho stěžejní programovou částí zůstává promítání soutěžních filmů celoroční české filmové produkce a výběru ze slovenské tvorby. Festival vyvrcholí slavnostním udílením cen Zlatý ledňáček, o kterých rozhoduje mezinárodní porota. V jejím čele zasedne nejočekávanější host festivalu - scénárista a producent Mike Reiss, tvůrce seriálu Simpsonovi či filmu Doba ledová. Novinky přinese také doprovodný program, návštěvníky čekají koncerty, autorská čtení, talk show, večírky či workshopy a diskuse pro filmové odborníky. To vše v Měšťanské besedě a nové lokaci festivalu DEPO2015 v Plzni.

Nová etapa festivalu Finále Plzeň souvisí především se změnou organizačního týmu. „Chceme navázat na to nejlepší, co festival Finále Plzeň dosud nabízel, ale zároveň bychom rádi odstartovali novou éru této akce. Prakticky to znamená, že v programu bude ponechána soutěžní sekce, avšak celková koncepce programu je zpřehledněna, velký důraz je kladen na zvýšení prestiže, v rámci čehož by tato akce měla získat patřičnou váhu mezi filmovými profesionály i laickou veřejností a přilákat mladé návštěvníky,“ vysvětluje Eva Veruňková Košařová, ředitelka Finále Plzeň. Festival tak nabídne divákům i filmovým odborníkům možnost zhlédnout v soutěžní sekci celovečerní hrané a animované filmy, dokumenty i TV či internetové projekty z Česka a Slovenska za rok 2015.

Mimosoutěžní sekce festivalu promítne nejnovější filmy s nedávnou premiérou
Nový dramaturgický koncept Finále Plzeň nabízí dále mimosoutěžní filmové projekce, a to nejen z českého a slovenského prostředí. Lákavá je bezesporu přehlídka nejnovějších filmů s premiérou od ledna do dubna letošního roku v sekci Na vlně 2016 či přímo filmové premiéry a exkluzivní předpremiéry v sekci První úlovek. Sekce Festivalový ZOOM promítne filmy, které zvítězily na zahraničních filmových festivalech a národních přehlídkách. Promítání snímků s minoritní koprodukcí České republiky najdou návštěvníci v rámci programové sekce České stopy v mezinárodních koprodukcích. Archivní sekce s názvem Krása na export nabídne archivní snímky s přesahem do zahraničí. Pro tento rok uvede nejslavnější zahraniční filmy s hereckými hvězdami, jako jsou Anny Ondráková, Lída Baarová, Jana Brejchová či Olga Schoberová.
Na tvorbě konceptu festivalu spolupracovali organizátoři s Hanou Biriczovou a Kristinou Nedvědovou.
 
Doprovodný program pro odborníky i mladé filmové fanoušky
Součástí Finále Plzeň bude v letošním roce bohatý doprovodný program pro odborníky i filmové fanoušky. Sekce Industry days umožní filmovým odborníkům nahlédnout do zákulisí tvorby filmů a kinematografie jako takové prostřednictvím panelových diskuzí, workshopů či prezentací a poskytne také prostor pro navázání nových spoluprací. „Soutěž televizní tvorby i industry program nesmírně obohatily festival především po odborné stránce. V této oblasti vidíme velký potenciál, který je třeba rozvíjet,“ podotkla Eva Veruňková Košařová. Laická veřejnost i filmoví odborníci mohou na festivalu dále zhlédnout talk show kritika Kamila Fily, v níž se bude věnovat aktuálním tématům rezonujícím v oblasti české kinematografie. Další součástí programu budou autorská čtení s hosty, jako jsou Marie Doležalová či Dominik Ladsman. Finále Plzeň myslí i na mladé návštěvníky a tak v rámci doprovodného programu uspořádá setkání youtuberů Cine tube, které poodhalí zákulisí současného fenoménu youtuberství. Jedním z hostů bude streamer FattyPillow, který patří mezi nejsledovanější youtubery v České republice, či zpěvák a tanečník Ben Cristovao. Festival Finále Plzeň se letos poprvé věnuje i charitě – spolupráci navázal se sdružením Elpida, která se snaží pomoci seniorům stát se sebevědomou a respektovanou součástí společnosti.

Festival Finále Plzeň bude probíhat na dvou místech
V hlavní centrum Finále Plzeň a pomyslný filmový palác se v dubnu 2016 opět promění Měšťanská beseda v Plzni. Měla by se stát neformálním živým prostorem, kam se lidé přijdou podívat na filmy, ale kde si také mohou dát kávu ve festivalové kavárně, popovídat si, potkat známé tváře ze světa filmu a nasát festivalovou atmosféru. Novinkou nadcházejícího ročníku je využití prostor DEPO2015, kde proběhne soutěž dokumentárních filmů a část doprovodného programu. Bývalé depo městských dopravních podniků je atraktivním prostorem, který by měl pomoci nalákat mladé návštěvníky.

Ocenění Zlatý ledňáček s mezinárodní porotou a hlavní hvězdou Mikem Reissem
Vyvrcholením festivalu je ocenění Zlatý ledňáček, které uděluje mezinárodní porota v kategoriích statutárních cen - nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film, nejlepší dokument, nejlepší TV formát v kategorii cyklická a necyklická tvorba a dalších kategoriích cen nestatutárních. Hlavním zahraničním hostem a zároveň členem mezinárodní poroty, která rozhoduje o ocenění Zlatý ledňáček, bude scénárista a producent Mike Reiss, tvůrce seriálu Simpsonovi či filmu Doba ledová. S novou érou festivalu souvisí také vytvoření úplně nového loga, jehož autorem je grafické studio Carton Clan. To i nadále symbolizuje ledňáčka, který je pro festival typický, neboť je i jeho hlavní cenou, vytváří však i paralelu ke katedrále sv. Bartoloměje, která je dominantou plzeňského náměstí Republiky.

Předprodej vstupenek bude zahájen 1. dubna 2016, využíván bude systém goout.cz
 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.03.2016 17:02



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka