Fischerově vile se vrací původní podoba, dotací přispívá i Plzeň

Plzeň podpoří další opravy objektu Fischerovy vily, tedy nemovité kulturní památky v Pobřežní ulici.

Cílená propagace v Plzni

Objekt, který byl postaven jako vila a vlastní sídlo plzeňského stavitele Emiliána Fischera v letech 1882 až 1886, postupně opravuje jeho vlastník – společnost KNORIMPEX spol. s r. o. Ta v letech 2014 a 2015 provedla obnovu uličních průčelí, nyní se zaměřila na opravy interiérů. Na ně získá dotaci města Plzně, a sice ve výši 150 tisíc korun. 

„V objektu se dochovaly z let výstavby některé umělecko-řemeslné prvky původní výbavy stavitelovi vily. Jedním z nich je prvek lité a broušené podlahy podest hlavního schodiště tzv. terrazza doplněného mozaikovými motivy. Vzhledem k době výstavby objektu v 80. letech 19. století patří tyto podesty k nejstarším dochovaným v této technologii provedení ve městě Plzni,“ přiblížil náměstek primátora Martin Baxa. Náklady na provedení odborné opravy podest zvýšeného přízemí a druhého nadzemního podlaží s přilehlými halami činí 414 669 korun. 

Objekt byl v roce 1906, po jeho odkoupení sociálně demokratickou stranou, proměněn na administrativní budovu v rámci komplexu dělnického domu Peklo. Původní okolí vily včetně zahrady bylo zdevastováno v druhé polovině 20. století demolicemi historické zástavby a výstavbou kapacitních silnic. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka