FN Plzeň investuje desítky miliónů korun do rozvoje, má novou kliniku anestezie

V podzimních měsících bude ve Fakultní nemocnici Plzeň probíhat celá řada investičních akcí, které zajistí větší komfort pro léčbu pacientů.


Jednou z největších je celková rekonstrukce Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM). Její přednosta MUDr. Richard Pradl, Ph.D. popisuje důvody, proč vedení nemocnice k rekonstrukci přistoupilo: „Zásadním nedostatkem naší kliniky byl nedostatek místa. Nemocní byli ošetřováni v malém stísněném prostoru, bylo málo místa pro práci kolem lůžka nemocného i pro umístění některých dalších přístrojů. KARIM poskytuje komplexní intenzivní péči o nemocné s polytraumatem již od přijetí do nemocnice (Emergency) a prostorové  členění naší kliniky bylo naprosto nevyhovující.“
Během krátké doby začnou zdravotníci KARIM ošetřovat pacienty v prostředí, které bylo navrženo podle potřebného pracovního režimu, vychází z péče o nemocné a nutného zázemí pro personál. Zároveň splňuje vysoký standard hygienicko -  epidemiologického režimu  evropské úrovně. Celkové náklady  rekonstrukce jsou  ve výši téměř  45 mil.korun, z čehož FN Plzeň hradila z vlastních zdrojů  přibližně 20 mil. a 25 mil. korun pokryly dotace.
S celkovým počtem 165 zaměstnanců (z toho 50 lékařů) je KARIM jedním z největších pracovišť ve Fakultní nemocnici.

Velkou proměnou prošlo i pracoviště v borské části FN. Na Interním oddělení, v prostoru bývalé vojenské nemocnice, byla během 8 týdnů kompletně zrekonstruována stanice A v celkové hodnotě 3,2 mil.korun   a v dalších týdnech začíná podobná  investice i na stanici B. Moderní prostředí nabízí  pacientům větší komfort a pro zaměstnance lepší prostředí pro práci.

Mezi velké investice tohoto roku, které jsou těsně před dokončením, patří výstavba heliportu. Bude zajištěno zkrácení doby transportu pacienta, sníží se počet překladů a přesun pacientu je krytou cestou bez sanitního vozu. Výstavbu financuje nemocnice z vlastních zdrojů částkou 14 mil.korun, dalších téměř 30 mil. pokryjí dotace.

I dlouho očekávaná výstavba parkovacího domu se blíží. Nových 400 parkovací míst odlehčí velmi svízelné dopravní situaci v lochotínském areálu a je předpoklad, že do konce letošního  roku vedení nemocnice poklepe na základní stavební kámen. Na tuto stavbu nemocnice vyčlenila z vlastních zdrojů 150 mil.korun.

Jednoznačně největší investicí, která  zásadně  změní současné  fungování Fakultní nemocnice, je výstavba nového pavilónu chirurgických oborů. Ředitel nemocnice MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. dodává: „V srpnu letošního roku schválila vláda ČR plán investic do velkých nemocnic a součástí tohoto materiálu je i 1,5 mild.korun na výstavbu nového  pavilónu ve FN Plzeň. Finance by měly být rozvržené cca do 5 let a pokud by vše postupovalo dle plánu, v roce 2020 by mohl nový pavilon sloužit pacientům.“
Vedení FN Plzeň má dlouhodobou vizi rozvoje nemocnice, ředitel Václav Šimánek doplňuje:  „Rádi bychom v lochotínském areálu nemocnice vytvořili komplexní zdravotnické zařízení evropské úrovně a v   borské části by mohlo vzniknout velké sociální centrum. Jsem velmi rád, že se nám daří rozvíjet nemocnici, poskytovat pacientům komfortní péči a zároveň udržovat vyrovnané hospodaření.“




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.09.2015 10:07



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka