Francouzští učni se učili řemeslu od plzeňských bednářů

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla připomněla stáž učedníků z Francie v Plzeňském Prazdroji.

Cílená propagace v Plzni

Parta plzeňských bednářů - mistrů si totiž vzala pod patronát celkem 9 učňů z francouzského Dijonu a po dobu několika týdnů je učila tradiční ruční bednářské práci, která je v Evropě raritou. Na závěr bednářské stáže byli studenti slavnostně přijati mezi bednářské tovaryše. 

Plzeňský pivovar přivítal už podruhé v historii na stáži bednářské učedníky z Francie. Devět mladých dijonských bednářů se pod taktovkou místní bednářské party učilo ruční bednařině a společně se podíleli především na výrobě transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení. Aby byla jejich zkušenost z bednárny co nejautentičtější, byli dnes, na konci své téměř třítýdenní intenzivní výuky, slavnostně povýšeni na tovaryše. 

„Francouzští studenti si u nás zkoušejí kompletní proces výroby ležáckého sudu. Některé věci už znají věrně ze školy, mnohé je ale musíme nově učit, protože ve své domovině pracují především na strojích a zároveň existují značné rozdíly při výrobě pivních a vinných sudů,“ vysvětluje podstatu stáže Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje. „Protože se ale do našeho řemesla velmi rychle dostali a pochopili pečlivost a technologii výroby dřevěných pivních sudů, mohli jsme je na závěr jejich „plzeňského učení“ povýšit mezi bednářské tovaryše. Dostali takzvané bednářské naučení, tedy pár rad a povinností k výkonu řemesla, a vandrovní knížku, která je osvědčením o úspěšné praxi v plzeňské bednárně,“ dodal. 

Bednářská škola z Dijonu poslala do Plzně na učenou už druhou skupinu těch nejšikovnějších, první z nich si profesi na místě vyzkoušeli v srpnu 2013. Bednářský obor zažívá ve Francii za poslední roky své obrození. Systém vzdělávání učňů je však odlišný než u českých výučních oborů, žáci totiž už od prvního ročníku pracují vždy 6 týdnů v mateřských firmách a 2 týdny studují ve škole. „Francouzští studenti bednářství mají poměrně hodně praxe už při studiu. V případě vinných sudů je ale postup výroby odlišný, než u pivních. Klasické vysmolení či citlivou ruční práci si vyzkouší a osvojí jedině tady u nás v Plzni,“ vysvětluje Vlastislav Štrunc, který má v Plzeňském Prazdroji na starost celou bednářskou partu i další historická řemesla. Jedinečné praxe v pivovaru tak Francouzi využívají ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro některé je bednářství otázkou rodinné tradice.

Bednářské řemeslo se v plzeňském pivovaru udržuje zejména kvůli zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell. Bednáři v pivovaru totiž pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích, ve kterých i dnes probíhá tradiční způsob výroby piva. Ležák zrající v dubových sudech je součástí nabídky pro návštěvníky plzeňského pivovaru, ale slouží hlavně jako podklad k trvalému vyhodnocování chuťového profilu, kvality a dalších vlastností piva Pilsner Urquell. Jeho chuť ze sudů srovnávají sládci s průmyslovou výrobou, aby zajistili, že chutná stejně už téměř 173 let, od té doby, kdy byla uvařena jeho první várka.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka