Hejtman předal ocenění mistrům tradiční rukodělné výroby

V rámci slavnostního setkání v plzeňském prostoru U Branky byla v pátek 9. června v podvečer z rukou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka předána ocenění pro mistra tradiční rukodělné výroby a nositele nemateriálního kulturního dědictví Plzeňského kraje.


Ceremoniál letos poprvé proběhl při příležitosti zahájení Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF® Plzeň.

„Plzeňský kraj zodpovědně pečuje o udržování lidových zvyků a tradic našeho regionu, stejně jako o zachování a rozvoj rukodělných řemesel. Toto nemateriální kulturní dědictví je důležité i z hlediska propagace a oživení naší kulturní historie a stojí za ocenění. Chci tedy poděkovat všem, kteří se na péči o naši tradiční lidovou kulturu podílejí,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

V rámci slavnostního ceremoniálu byla předána ocenění v oblasti tradiční lidové kultury Plzeňského kraje, která se udělují od roku 2017. Oceněn byl laureát titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje schválený Radou Plzeňského kraje pro rok 2022, Mgr. Zdeněk Pikal z Hostouně v oboru pletení z proutí / košíkářství, jehož produkci a umění mohli návštěvníci festivalu posoudit od pátku do neděle u jeho řemeslného stánku v Kopeckého sadech.

Titul mu byl udělen na základě doporučení odborné komise, a to na důkaz veřejného uznání a podpory osobám s trvalým pobytem v Plzeňském kraji, které se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentují a předávají dalším generacím.

Slavnostně certifikovány byly také subjekty a osobnosti zapsané na základě doporučení odborné komise a rozhodnutí Rady Plzeňského kraje do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje za rok 2022:

zástupci 2 dechových muzik, kteří se stali nositeli nemateriálního kulturního dědictví Plzeňského kraje Dechová hudba:

• MgA. Věra Kestřánková, Ph. D., kapelník Dechové kapely Chodovarka

• Josef Kubalík, kapelník Dechové hudby Horalka

Obě tělesa vystoupila v rámci programu festivalu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka