Hitem Vánoc by mohla být medoláda

Gastronomickým hitem nejen letošních Vánoc by se prý mohla stát novinka z Klatovska - medoláda. Není to ani marmeláda ani med, je to zkrátka nová pochoutka na vánoční cukroví, mlsání i na dobrou a zdravou snídani.

Jarní servisní akce AUTO CB

Gastronomickým hitem nejen letošních Vánoc by se prý mohla stát novinka z Klatovska - medoláda. Není to ani marmeláda ani med, je to zkrátka nová pochoutka na vánoční cukroví, mlsání i na dobrou a zdravou snídani. Tvrdí to alespoň její autoři, nadšenci z občanského sdružení Vaváky v malé vesničce Těchonice na Klatovsku. V polovině listopadu začali medoládu vyrábět a už nyní jsou zejména na různých předvánočních řemeslnických trzích k dostání tisíce skleniček sladké dobroty, řekl šéf sdružení Jiří Koreš.
"Medoláda je směs prvotřídního českého medu a různých přísad, které med obohacují o další chutě," řekl Koreš. Už nyní je vyrobeno kolem dvou a půl tuny medolády osmi druhů. Labužníci se mohou rozhodovat mezi medoládou švestkovou s vlašskými ořechy, karamelovou s lískovými oříšky, makovou s mandlemi a kakaovou s mandlemi v lesním medu. Existují už také čtyři čistě ořechové druhy - s vlašskými ořechy, s lískovými oříšky, s mandlemi a s kokosem v květovém medu. "Už teď připravujeme nové receptury, přemýšlíme o vylepšení a věříme, že s medoládou uděláme díru do světa," prozradil Koreš. Kromě lahodné chuti vylepšeného medu se prý medoláda dobře roztírá, ale nekape tolik jako med. Lze s ní proto slepovat nebo zdobit vánoční cukroví nebo vylepšovat palačinky.
Sdružení Vaváky usiluje zejména o oživení venkova a snaží se zachránit tak zvaná těchonická draha, což je starý slovanský název pro obecní pastviny. Právě díky nim se nadšenci dostali oklikou k nápadu s medoládou. Při pohledu na jarně rozkvetlá draha začali přemýšlet o včelaření a o tom, jak s medem naložit. Tak se zrodila idea medolády a od září má sdružení na drahách 30 včelstev. "Nikdo z nás nikdy nevčelařil, takže se všechno učíme za pochodu, ale je to zážitek," pochvaluje si Koreš.
První medoláda ještě není z medu těchonických včel, sdružení nakoupilo kvalitní surovinu u jiných včelařů. Než se pochoutka dostala na trh, muselo sdružení sehnat i u tak jednoduchého výrobku někoho se schválenou provozovnou, vyřídit patřičná povolení, registrace a potvrzení a v neposlední řadě také sehnat někoho, kdo půjčí peníze na rozjezd výroby. Medoláda je nyní k dostání na několika vánočních trzích, například od 11. prosince v Plzni, na náměstí Míru v Praze a na dalších místech.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.12.2006 13:50



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka