Hlasovat v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje můžete jen do konce týdne

Cenu veřejnosti si ze soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2022 odnese stavební dílo, které získá nejvíce hlasů v internetovém hlasování.

Cílená propagace v Plzni

 Všech 21 nominovaných staveb si lidé mohou prohlédnout na novém webu www.mapastavbyrokupk.cz včetně fotek, videí i jejich umístění na mapě a vybrané stavbě poslat hlas. Hlasuje se do neděle 27. srpna a výsledky soutěže budou vyhlášeny 7. září 2023.
       

 V  soutěži Stavba roku Plzeňského kraje bylo letos nominováno 21 děl, ze kterých vybírá vítěze odborná porota, ale také veřejnost. Stavby jsou představeny na nových webových stránkách www.mapastavbyrokupk.cz, kde probíhá i online hlasování. Zvolit tu nejlepší z nich mohou lidé pomocí fotek a krátkých videí, a kdo by chtěl stavby raději vidět osobně, může je díky mapě a GPS souřadnicím navštívit. Do hlasování se lze zapojit až do 27. srpna. Udílení Ceny veřejnosti dlouhodobě podporuje společnost Eurosoftware s.r.o.

Ceny v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje budou předány 7. září 2023 ve víceúčelovém sále Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni, oceněném v jednom z předchozích ročníků soutěže. Vedle titulu Stavba roku Plzeňského kraje a Ceny veřejnosti se bude udělovat také Cena hejtmana Plzeňského kraje, Cena primátora města Plzně nebo Cena Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nové webové stránky www.mapastavbyrokupk.cz, které byly spuštěny během letošního ročníku soutěže, představují nejen aktuálně soutěžící stavby, ale všechny oceněné stavby od roku 2016 jako turistické cíle. Mapa je inspirací i praktickým pomocníkem pro výletníky a cestovatele, kteří si tu mohou vybrat z více než stovky míst a díky souřadnicím i propojení s Google mapami k nim jednoduše cestovat. Mezi stavbami je možné vyhledávat podle jejich názvu, regionu, ve kterém se nachází, charakteru či ocenění získaného v soutěži. S každým dalším ročníkem soutěže budou na Mapě Stavby roku Plzeňského kraje přibývat nově nominovaná díla.

Jaké stavby byly za rok 2022 v Plzeňském kraji nominovány, je uvedeno v přehledu níže a u internetového hlasování (https://www.mapastavbyrokupk.cz/hlasovani/).

Podmínky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2022 a další informace jsou nadále k dispozici na www.stavbarokupk.cz.

Přehled staveb nominovaných na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022

A) Novostavby budov

Hlavní budova Lékařské fakulty v Plzni
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za vkusné, účelné a architektonicky zdařilé řešení stavby. Výraz fasády nemá snahu dominovat či strhávat pozornost, naopak citlivě respektuje již realizované části kampusu. Interiér zaujme, pro orientaci důležitým, barevným pojetím, což se v celku projeví v ústřední schodišťové hale výrazným výtvarným efektem měnících se barev zábradlí jednotlivých podlaží. Špičkově vybavené učebny, laboratoře i doplňkové prostory – např. menza či buňky pro samostudium – vytváří moderní a podnětné prostředí budoucím lékařům.

B) Rekonstrukce budov

Dům U Tří růží
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za citlivou a překvapivě autenticky působící rekonstrukci barokního objektu z konce 18. století. Zachované i z fragmentů odvozené prvky – žulová ostění, záklopové stropy či kachlová kamna, byly obnoveny s veškerou péčí a respektem k historii. Dům, kolem kterého určitě prošlo mnoho lidí bez povšimnutí, se po rekonstrukci proměnil v obdivovanou perlu. V jednotlivých jeho prostorách dýchá nostalgie starých časů, přesto poskytuje soudobý komfort bydlení.

Chodská kavárna v budově hasičárny, Klenčí pod Čerchovem
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za zdařilou přeměnu bývalé garáže pro hasičskou stříkačku v místo setkávání a odpočinku návštěvníků i obyvatel městyse. Úprava historického objektu, umístěného přímo na návsi, byla provedena s respektem k původnímu vzhledu i účelu stavby, fasádu charakterizuje ponechané režné zdivo s historizujícími motivy. Výrazným počinem rekonstrukce je nový světlý a přívětivý interiér, který plní zcela svůj účel, lze si zde nerušeně vychutnat kávu i zákusek a nabrat síly pro další poznávání tohoto kraje.

Obnova Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za obnovu největší české synagogy a využití potenciálu židovské kultury ve městě. Celý projekt zlepšil technický stav památky a skvěle se vypořádal s restaurováním interiéru, který získal znovu lesk z dob největší slávy. Správným počinem bylo vybudování hydraulicky zvedaného podia v podlaze. V rámci prací došlo rovněž ke komplexní a citlivé rekonstrukci Rabínského domu, který byl navrácen k původnímu životu, včetně zcela nové mikve.

Rekonstrukce radnice v Mirošově
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za komplexní přístup k řešení úpravy původního objektu. Vznikla tak moderní multifunkční budova odpovídající dnešním potřebám pro správu a řízení města.  V objektu najdeme na jednom místě úřady určené pro občany, kanceláře vedení města a zasedací a společenské prostory. Aby byly služby rekonstruovaného objektu úplné, bylo podkroví radnice využito pro novou obřadní svatební síň, která, svým řešením, překvapivě asociuje prostor kaple.

Semlerova rezidence, Západočeská galerie v Plzni
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za obnovu unikátního interiéru a záchranu odkazu jednoho z předních architektů počátku 20. století Adolfa Loose. Náročná obnova dispozice i jednotlivých prvků interiéru dala vyniknout originálnímu prostorovému uspořádání místností i Loosovu záměru materiálově i hmotově jedinečného pojetí mobiliáře. Na celkové kladné působení stavby má samozřejmě vliv rovněž citlivá obnova fasády, okenních a dveřních otvorů či souvisejícího pozemku. Výrazným počinem je zpřístupnění objektu veřejnosti, vytvoření návštěvnického centra a kavárny.

Technologické centrum – Teslova 1, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za citlivou rekonstrukci a přístavbu do podoby modernizovaného technologického centra. Původní objekt, získal nejen novou výraznou fasádu, ale rovněž nevyhovující a neefektivně využívané vnitřní prostory byly reprezentativně upraveny.  Interiér laděný do uklidňujících, převážně šedomodrých tónů, je vybaven moderními technologiemi a skýtá svým uživatelům příznivé prostředí pro práci. Celek vhodně doplňuje z části pochozí, z části zelená střecha.

Tech Tower Plzeň Světovar
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za následováníhodnou rekonstrukci památkově chráněných objektů v areálu bývalého pivovaru Světovar.  Podařilo se zde najít potřebnou funkční náplň a tím část areálu uvést opětovně do života. Objekt s bývalou vodárenskou věží je modernizován se zaměřením na výzkumnou činnost.  Pro nově vkládané funkce bylo efektivně využito stávajících prostor s maximální snahou o zachování historických prvků a konstrukcí. Zajímavý a překvapivý prvek, který se podařilo v objektu umístit, představuje zkušební bazén pro testování ponorek 


C) Stavby pro bydlení

Bytové domy Světovar – blok G, Plzeň Skladová ul.
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za komplexní urbanistický a architektonický návrh obytného bloku. Projekt urbanisticky vhodně navazuje na kvalitní blokovou strukturu a výškovou hladinu Slovan. Výraz zástavby vytváří charakter této nové obytné části města. Je kladen důraz na užití kvalitních materiálů a na zapojení občanské vybavenosti v parteru, vstupní partie do domů mají individuální výraz i nápaditou vlastní informační grafiku. Dispozice využívají vhodným způsobem zapuštěné lodžie, skýtající intimní prostor pro obyvatele nových bytových domů.

Bytový dům pro seniory, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za vzhledově jednoduché a účelné řešení stavby. Ta vyniká vhodným spojením dispozice a konstrukce jednotlivých bytových modulů. Budova, která je citlivě zakomponována do lokality, poskytuje příjemné prostředí pro pobyt klientů domova. Celá stavba působí klidným, přívětivým dojmem, čehož je dosaženo nejenom kombinací světlé omítky a dřevěných prvků na fasádě, ale rovněž celkovým uspořádáním jednotlivých hmot a samotné budovy na pozemku.

Městské bytové domy Zátiší, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za zdařilou revitalizaci území. Po demolici starých nevyhovujících bytů se podařilo realizovat urbanisticky jednoduchou a přitom účelnou výstavbu 18 třípodlažních domů obklopených zelení. Zdařilé je především civilní pojetí komplexu, v němž jednoduché světlé kubusy definuje odlišná barevnost vstupů a ostění a hravé uspořádání balkonů. Za zmínku stojí výborná orientace ke světovým stranám a zapojení veřejného prostoru formou parku a dětského hřiště.

Rezidence Bolevecká, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za vybudování bytového domu s důrazem na vyšší standard bydlení. Autorům se stavbou na frekventované ulici podařilo zrealizovat bytový komplex s dynamickým panoramatem různě vysokých bloků. Ocenění zaslouží rovněž technické řešení - kombinace pilotového a plošného založení v různých výškových úrovní či automatický parkovací systém.  Stavba se vyznačuje osobitým architektonickým výrazem, který přináší především kombinace imitace lícového zdiva a světlých kontrastních pásů.

Rezidence Hradišťská, Plzeň - Slovany
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za architektonicky a stavebně nápadité řešení vestavby bytového domu do úzké proluky mezi okolní starší zástavbu. Stavba na první pohled upoutá příjemně navrženým vzhledem s použitím obkladu v jemném béžovém odstínu a kombinace horizontálních tmavých ploch s okny s moderním designem. Návrh zaujal porotu výborným využitím místa a vhodným umístěním bytových jednotek a servisních ploch v šesti nadzemních a jednom podzemním podlaží.

Rodinný dům Bručná, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za příkladnou a velice kvalitní realizaci rodinného domu. Okolí domu je obklopeno zahuštěnou zástavbou řadových domů, pozemek tedy nenabízel mnoho soukromí,přesto se autoři dokázali se zadáním se ctí vypořádat a navrhli moderní dům s klidným a intimním prostorem vnitřního atria. Porota oceňuje nápaditý návrh architektů i poctivé řemeslné zpracování stavební firmy, které je vidět u každého detailu. Dům se sice tváří nenápadně, ale poskytuje bydlení s vysokou přidanou hodnotou.

Rodinný dům U lesa
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za celkové řešení vzhledu a konstrukce domu s využitím přírodních materiálů a za promyšlené osazení na předem vytipovaném pozemku. Použití dvou modulů, jednoho s vnějším výrazem masivní a kamenné stavby a druhého s výrazem lehčí a teplejší dřevěné konstrukce evokuje spojení domu s přírodou, ukazuje příkladné využití přírodních prvků i stavebních tradičních technologií. Pro vizuální kontakt s okolní krajinou jsou u objektu použity rozsáhlé prosklené plochy.


D) Dopravní a inženýrské stavby

Rekonstrukce tramvajové vozovny Slovany, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za komplexní rekonstrukci a revitalizaci areálu tramvajové vozovny, která zásadním způsobem zvyšuje standart pro servis, údržbu a odstav tramvají. Architektonicky zajímavý prvek představuje uvozující administrativní objekt, který svým výrazem i barevností celek adekvátně doplňuje. Neopomenutelným kladem celého řešení je realizace extenzivní zelené střechy. Přestože se jedná o velkou hmotu haly, areál se z pohledu ze Slovanské aleje tváří úměrně a nerušivě.


E) Průmyslové stavby

BALL – výroba recyklovatelných nápojových plechovek, Plzeň
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za záměrně jednoduché, ale geometricky a tvarově výrazné doplnění fasády průmyslové haly nepřehlédnutelnou příhradovou strukturou. Ta vhodně vyjadřuje industriální charakter stavby. Zvolený podklad této struktury z lehkého pláště v jemných modrých a šedých odstínech doplňuje představu o průmyslovém využití objektu. Porota ocenila, že se projekt na rozdíl od jiných strohých halových objektů zabýval i vzhledem této rozsáhlé průmyslové stavby.

Stodola pro uskladnění zemědělských produktů
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za netradiční zvládnutí stodoly pro uskladnění sena. Stavba vhodně doplňuje původní zemědělskou usedlost a svým charakterem zapadá do chráněné krajinné oblasti Šumava. Návštěvník musí ocenit její odvážnou konstrukci z modřínového dřeva a architektonický detail jednotlivých částí stodoly. Nejvýraznějším prvkem je pohledově přiznané, velmi zdařile provedené, zavětrování, které celou stavbu charakterizuje.


F) Sportovní a volnočasové stavby

Sportovní hala města Plzně - Krašovská
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za doplnění volnočasové vybavenosti panelového sídliště Košutka na rozhraní města a krajiny. Stavba s devíti badmintonovými hřišti a tribunou je vybavena moderními technickými a technologickými prvky, které usnadňují její využívání jako i vegetační střecha a vsakovací koridory. Hmota objektu působí elegantně a v lokalitě přirozeně, zajímavě ji ozvláštňuje prosklená část s restauračním provozem.


G) Veřejná prostranství (parky, návsi, náměstí)

Klostermannovo náměstí v Zˇelezne´ Rudeˇ
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za zdařile provedený venkovní prostor spojený s nabídkou nového odpočinkového místa pro obyvatele i návštěvníky města. To je doplněno nejen mobiliářem, ale také oživujícím vodním prvkem. Kompozice pěších tras a použité materiály odkazují vhodně na okolní šumavskou přírodu. Svažitý terén byl upraven do několika teras, které poskytují proměnlivý pohled na blízké i vzdálenější okolí. Vytvoření nového veřejného prostranství, kterému původně dominoval, nyní odstraněný, chátrající objekt kavárny a rušící reklamní plochy, je bezpochyby výrazným a chvályhodným počinem.

Modernizace venkovní expozice pro lvy berberské
Nominaci na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 získává za zdařilou rekonstrukci a modernizaci venkovní expozice podle současných bezpečnostních, legislativních i veterinářských kritérií. Při tom se podařilo atraktivní architektonickou formou spojit expozici v jeden celek. Detaily jednotlivých propojujících pavilonů jsou věrnými replikami berberských staveb, které návštěvníky doslova pohltí. Okolí vhodně doplňuje botanická výsadba. Chloubou záměru je dřevěné vyhlídkové molo s vodní plochou, které umožňuje výhled na celý výběh.


O soutěži Stavba roku Plzeňského kraje

Vyhlašovatelem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje je Plzeňský kraj.

Spoluvyhlašovateli jsou město Plzeň, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a Obec architektů.

Soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Partnerem soutěže a Ceny veřejnosti je společnost EUROSOFTWARE, s.r.o.

Přihlášené stavby soutěží v sedmi kategoriích:
A/ Novostavby budov,
B/ Rekonstrukce budov,
C/ Stavby pro bydlení,
D/ Dopravní a inženýrské stavby,
E/ Průmyslové stavby,
F/ Sportovní a volnočasové stavby,
G/ Veřejná prostranství (parky, náměstí, návsi).

Odborná porota
Ing. Milan Froněk;
Ing. arch. Václav Mastný;
Ing. arch. Miloslav Michalec;
Ing. arch. Edita Míková;
Ing. arch. Martin Spěváček;
Ing. Luděk Vejvara, Ph.D.

Udělované ceny:
Titul Stavba roku Plzeňského kraje
Cena poroty
Cena hejtmana Plzeňského kraje
Cena primátora města Plzně
Cena Ministerstva průmyslu o obchodu ČR
Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví
Cena veřejnosti


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 22.08.2023 10:44



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka