Hospody točí narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell

K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se ve 189 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou va...

Cílená propagace v Plzni

K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se ve 189 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou variantou, díky které mohou částečně zažít atmosféru ležáckých sklepů.

V Plzeňském kraji se k 169. oslavám piva Pilsner Urquell připojilo 14 hospod a restaurací, z toho devět je přímo plzeňských.

„Nefiltrovaný plzeňský ležák je zákazníky stále žádanější, proto jsme se rozhodli i letošní 169. výročí první várky piva Pilsner Urquell oslavit touto nefiltrovanou a nepasterizovanou variantou plzeňského. Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm tak malé množství pivovarských kvasnic a pivo má o něco plnější chuť, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení,“ vysvětlil Václav Berka, starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje.

Nefiltrované pivo díky obsahu čerstvých kvasnic vyžaduje náročnější ošetřování i skladování. To s sebou přináší přísnější požadavky na stáčení do sudů, ale také na provozovatele hospod a restaurací, kteří musejí splňovat velmi přísná kritéria na skladování, čepování a údržbu pivních cest.

V Plzni nabízí nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell devět restaurací a hospod: vyhlášená Restaurace Na Spilce, Starobolevecká hospůdka, Švejk Restaurant Tivoli, Restaurace V Podlesí, Restaurace Uctívaný velbloud, Pi Jez Pi, Music Club Bar, Bowling U Papírny a především Restaurace U Salzmannů, jejímuž původnímu majiteli Martinu Salzmannovi vděčí Praha za skvělé plzeňské pivo, které forman rok poté dovezl do restaurace U Pinkasů. „Pro naši restauraci i hosty je to skutečně slavnostní událost a téměř povinnost, neboť zakladatel této restaurace Martin Salzmann stál přímo u zrodu skvělého plzeňského a pomohl rozšířit jeho slávu za hranicemi města Plzně,“ řekl Josef Hlaváček, provozní restaurace U Salzmannů.

Oslavy 169. výročí piva Pilsner Urquell symbolicky odstartují vyhlášenou pražskou restaurací U Pinkasů, ve které se plzeňský ležák čepuje již od roku 1843. Tehdy stačily dva soudky se spodně kvašeným plzeňským pivem a sláva plzeňských piv na sebe nenechala dlouho čekat. U Pinkasů letos podruhé oslaví narozeniny ležáku tzv. Pinkasovou noční můrou: dne 11. října se pražští číšníci utkají v běhu ze sklepa do druhého patra s 10 plnými půllitry na čas. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell.

Přehled restaurací, v nichž se od 5. do 20. října 2011 čepuje nefiltrovaný ležák, najdou fanoušci plzeňského piva na webové stránce:
www.pilsner-urquell.cz

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2011 17:05



10 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka