Hygienici z Plzeňského kraje neobjevili v žádné restauraci ani výrobně lahůdek nebezpečnou bakterii, která způsobuje onemocnění listeriózou. Výsledky intenzivních kontrol, na nichž pracovalo od 19. prosince 20 odborníků, včera odeslali na ministerstvo zdravotnictví. V kontrolách budou pokračovat. Celostátní výsledky zveřejní hlavní hygienik v tomto týdnu, řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni (KHS) Přemysl Tomašuk.
"Provedli jsme 65 kontrol, z toho 35 v zařízeních společného stravování, tedy jídelnách a restauracích, a zbytek ve výrobnách s přímou konzumací," dodal. Drobné nedostatky, které se týkaly zejména nevhodné osobní hygieny, špatného skladování a chybějící dokumentace ke kritickým bodům výroby, řešili kontroloři blokovými pokutami na místě. Restaurace, jichž je podle živnostenských licencí v kraji přes 2000, kontrolovala KHS náhodně podle zkušeností, kde by se mohlo nebezpečí vyskytnout.
Podle Tomašuka byly kontroly v Plzeňském kraji složitější než jinde kvůli tomu, že v kraji je firma Prom-prodej, výrobce sýra Baladur, v němž se bakterie objevila. Na přelomu roku zakázala ještě Státní zemědělská a potravinářská inspekce lahůdkářskou výrobu pražské firmě Maso West. Bakterie listeria byla v jejím salátu Rumcajs vyrobeném v Klatovech.
Kontroly hygieniků měly tři roviny. První se zaměřily na výrobní prostory. Druhým okruhem byla kontrola distribuční sítě podle expedičních listů, třetím zařízení společného stravování a výrobny lahůdek.
Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Zatímco předloni evidovali hygienici v Plzeňském kraji jeden případ, loni jich bylo na západě Čech deset. Žádný ale nebyl smrtelný, nezpůsobil potrat ani vleklá onemocnění.