Italský chirurg představil v Klatovech operaci hemoroidů šetrnou metodou

Čtyři pacienti z Klatovska podstoupili v minulém týdnu v Klatovské nemocnici operaci hemoroidů takzvanou THD metodou (Transanal Hemorhoidhal Dearterialization). Jedná se o jednu z nejšetrnějších metod léčby tohoto onemocnění.

Jarní servisní akce AUTO CB

V Česku zatím rozšířena není. Klatovským chirurgům ji představil profesor medicíny univerzity a nemocnice v italské Perugii Emanuel Cavazzoni. Metodu by rád v Klatovech začal využívat emeritní primář Jaromír Vondrů.

Hemoroid je zduřená nebo též zanícená tkáň u řitního otvoru. Je bolestivá, komplikuje vyměšování a často způsobuje krvácení. První dvě stadia onemocnění se léčí konzervativně. Při třetím až čtvrtém stadiu se přistupuje k operativní léčbě. Možný je buď radikální zásah, kdy se odoperuje samotný hemoroid. „Tato metoda je ale bolestivá, krvácí se při ní a je po ní dlouhá rekonvalescence pacienta,“ říká Jaromír Vondrů.

On sám od roku 1993 používá takzvanou Longovu techniku (metodu). „Jde o to, že se podváží cévy v celé oblasti a zastaví se tak krevní zásobení hemoroidu a ten zanikne. To už je téměř bezbolestné s minimem krve a krátkou rekonvalescencí. Je tu ale ještě drobné riziko komplikací dané samotnou technikou zákroku - přerušení veškeré tkáně cirkulárně po celém obvodu konečníku. THD metoda ta rizika ještě dále snižuje a je šetrnější k tkáni. Jde o to, že se pomocí doplerovské sondy identifikují jen cévy, které krví zásobují hemoroid a uzavře se právě jen toto cévní zásobení,“ doplňuje chirurg.

První čtyři pacienti byli touto metodou operováni ve čtvrtek 12. února. Druhý den šli bez komplikací domů. Výhodou je, že tato metoda téměř eliminuje riziko recidivy, tedy že hemoroidy se již neobjeví. Naopak nevýhodou je, že tuto metodu nehradí zdravotní pojišťovny. Operace tak stojí přes deset tisíc korun.

„Přesto bychom ji zájemcům rádi nabídli. S některými kolegy jsme si to vyzkoušeli. První operace trvala přes půl hodiny, ale ta čtvrtá už jen asi 20 minut. Vyžaduje to zručnost a přesnost a také speciální materiál, který dodal v rámci ukázky výrobce. Díky tomu byly tyto první operace bezplatné. Vybrali jsme pečlivě pacienty s velkými problémy a bolestmi,“ uzavírá lékař.

Italský profesor Cavazzoni metodu THD rozvíjí v Perugii už zhruba pět let a má s ní dobré výsledky. Samozřejmě i díky tomu, že má řadu pacientů, protože placená léčba je pro Italy dostupnější a středomořské národy jsou k onemocnění náchylnější. Negativně jej totiž kromě prochlazení zadních partií ovlivňuje i kořeněná strava.

Onemocněním netrpí jen konkrétní skupiny obyvatel. Jedná se o mladé i starší, o ženy i muže. Přesná příčina vzniku hemoroidů známa není. Je ale známo, že onemocnění je často dědičné ovlivněné genetickou zátěží.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka