Jak se bránit krádeži auta?

Policisté dnes a denně šetří nové případy vloupání do vozidel a krádeže věcí z nich. Za první čtvrtletí roku 2015 bylo tímto způsobem v Plzni okradeno 140 majitelů aut.

Cílená propagace v Plzni

Vloupání do vozidel a krádeže jsou nejrozšířenější majetkové trestné činnosti!

Vloupání do vozidel a krádeže věcí z vozidel patří k nejrozšířenější majetkové trestné činnosti. Statistické údaje ukazují, že tyto případy řeší policisté na území celé České republiky dnes a denně. Zloději se dostávají do aut většinou násilím, kdy za pomoci různých předmětů rozbijí okénko vozu či poškodí zámky dveří. Narůstá i počet případů, kdy není zcela zřejmé, jakým způsobem se pachatel do vozu dostal, neboť vozidlo nevykazuje žádné známky násilného vniknutí. Mnohdy zlodějům nahrávají sami majitelé či provozovatelé vozidel, kteří vůz zapomenou zamknout nebo jej sice zabezpečí, ale nezaktivují dnes již tak běžná zabezpečovací zařízení, např. zvukové alarmy. Objektem zájmu zlodějů bývají nejen luxusní vozy ale také běžné modely vozů značek Škoda, Renault, Peugeot, Hyundai a i všech dalších. Velmi často zloději odnáší nejen autorádia a GPS navigace, ale i méně cenné či zcela bezcenné věci volně uložené na sedadlech, středových panelech a dalších viditelných místech ve voze.

Jak snížit pravděpodobnost krádeže věcí z aut?

Stoprocentní ochrana vozidla před vloupáním sice neexistuje, ale existují opatření, kterými můžete pravděpodobnost krádeže věcí z aut výrazně snížit. V první řadě je důležité řídit se sloganem „Auto není trezor“ a ve vozidle nenechávat žádné věci. Netýká se to jen cenných předmětů, mobilních telefonů, navigace, počítačové techniky a podobně. V autě nenechávejte ani kabelky, nákupní tašky nebo oblečení. Zloděj neví, že jste si z kabelky nebo kapsy bundy předtím vyndali peněženku i mobilní telefon, a že nákupní taška ponechaná na zadním sedadle vozu je prázdná. Zloděje může k vloupání do vozidla svést i plyšová hračka. Podstatné je také si uvědomit, že vloupání do vozidla trvá někdy jen několik vteřin. A přesvědčení, že během pěti minut, než dceru nebo syna odvedete do školky nebo školy, se nemůže nic stát, Vás může nemile překvapit.

Základní preventivní rady :

  • Nenechávejte ve vozidle žádné cenné věci (elektroniku, nářadí, kola apod.), peněženky, peníze, doklady. Stejně tak drahé oblečení či drahá hračka může zloděje zlákat.
  • Nenechávejte uvnitř vozu technický průkaz ani náhradní klíče od vozu. Jejich ponechání ve voze vám může jednak přidělat problémy při likvidaci pojistné události u pojišťovny, ale především pachatel, který chtěl původně "pouze" odcizit autorádio nebo jiné předměty v autě uložené, se může nakonec rozhodnout odcizit celé vozidlo. Navíc mu tak usnadňujete i další legalizaci vozidla.
  • Přemýšlejte o tom, kde své vozidlo parkujete. Tmavá zákoutí a odlehlá místa zajišťují pachateli naprosto nerušený klid pro "práci".
  • Věnujte pozornost základnímu zabezpečení svého automobilu, zvažte i "nadstandardní" zabezpečení. Jedná se o různá dodatečně montovaná elektronická či mechanická zabezpečovací zařízení nebo vyhledávací a monitorovací systémy.
  • Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej.
  • Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené.
  • Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu.

Situace v Plzni: V průběhu loňského roku jsme v Plzni přijali celkem 485 trestních oznámení, která se týkala vloupání do motorových vozidel a krádeží věcí z nich. Z tohoto počtu se podařilo objasnit pouhých deset procent. Celková škoda byla vyčíslena na závratnou částku sedm milionů korun. V prvním čtvrtletí tohoto roku řešili plzeňští policisté již 140 takových případů, kdy se jim dosud podařilo objasnit pouhých šest procent těchto skutků. Škoda se vyšplhala téměř ke dvěma miliónům korun.

Zdroj: por. Ing. Hana Štefflová

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.07.2015 08:46




5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka