Jak vést účetnictví jako OSVČ a začít účtovat v Money S3

Účetnictví v pravém slova smyslu se týká především firem. Živnostníci s ročním obratem pod 25 milionů Kč si vystačí s daňovou evidencí. S vedením účetnictví i daňové evidence spoustě českých podnikatelů pomáhá účetní program Money S3.

Cílená propagace v Plzni

Podnikatelé v Česku mají několik způsobů, jak vést příjmy, odvádět daň a obecně evidovat své ekonomické aktivity. Mohou:

  • vést daňovou evidenci, pokud mají příjmy do 25 milionů korun,

  • vést účetnictví, pokud mají roční příjmy nad 25 milionů korun,

  • uplatňovat tzv. paušální výdaje, pokud mají roční příjmy do 2 milionů korun

  • nebo odvádět paušální daň, pokud mají roční příjmy do 2 milionů korun a splňují další zákonné podmínky.

Daňová evidence je pro malé podnikatele

Paušální výdaje a paušální daň jsou nejjednodušší varianty, které využívají drobní živnostníci, protože obnáší méně administrativních povinností. Daňovou evidenci pak využívají zejména podnikatelé s vyššími náklady, aby si mohli náklady odečíst z daně.

Základem daňové evidence je deník příjmů a výdajů, kde evidujete částky a data, kdy jste finance odeslali nebo dostali v hotovosti či na účet. Základ daně z příjmů poté spočítáte odečtením všech výdajů za uplynulý rok od veškerých příjmů.

Účetnictví je pro firmy a podnikatele s vyšším obratem

Pokud vedete účetnictví, evidujete všechny výnosy a náklady nezávisle na tom, kdy došlo k jejich uhrazení. Když vystavíte fakturu v březnu a odběratel ji zaplatí v červnu, zapíšete v účetnictví výnos už v březnu.

Vedení účetnictví je pro OSVČ povinné, pokud splňují jednu nebo více z následujících podmínek:

  • jsou zapsaní v obchodním rejstříku,

  • jejich obrat za uplynulý rok přesáhl 25 milionů Kč,

  • povinnost vést účetnictví jim ukládá zvláštní právní předpis

  • nebo jsou společníkem ve firmě, kde alespoň jeden ze společníků vede účetnictví.

K vedení účetnictví se lze přihlásit i dobrovolně, ale kvůli vysoké administrativní zátěži se to naprosté většině OSVČ nevyplatí.

Tip: Pokud vás zajímá, co všechno musíte při vedení účetnictví řešit, přečtěte si článek na téma vedení účetnictví jako živnostník.

Jak začít účtovat v Money S3

Vedení účetnictví je náročnější než vedení daňové evidence a vyžaduje pokročilé účetní znalosti. Proto si na něj podnikatelé často najímají účetní a používají účetní program. Oblíbený je například Money S3, ve kterém začnete účtovat následovně.

Po nasazení účetního programu je prvním krokem jeho nastavení. Zadáte, že jste fyzická osoba a podnikatelský subjekt. Dál zvolíte, zda budete vést podvojné účetnictví, nebo daňovou evidenci, a uvedete, jestli jste plátce, či neplátce DPH, nebo identifikovaná osoba k DPH.

Pokud současně povedete i skladovou evidenci, vyberte, jestli budete skladové pohyby účtovat hned, nebo je nebudete účtovat (hned při nákupu dáváte věci do nákladů). Toto nastavení nelze v průběhu účetního roku měnit, proto si ho dobře rozmyslete na začátku.

Pokud vedete účetnictví, nastavíte si ještě jednotlivé analytické účty. Stejně tak si nastavíte předkontace, a pokud jste plátci DPH, tak i členění DPH. Poté se můžete pustit do účtování prvních faktur.

Pokud si účetnictví OSVČ vést nebudete, Money S3 slouží i jako software na daňovou evidenci. Jestliže se později rozhodnete pro přechod z daňové evidence na účetnictví, pohlídejte si dodržení několika pravidel.

Program si nejprve vyzkoušejte zdarma

Účetní program Money S3 si sami stáhnete a ze začátku ho používáte zdarma ve verzi Start. Až vyčerpáte počet bezplatných dokladů, rozhodnete se, jestli vám vyhovuje a budete pokračovat v placené verzi.

Ať už si na konci vyberete jakýkoliv účetní program, vždy si ho nejdříve pečlivě vyzkoušejte, ať zjistíte, jak se vám v něm pracuje. Pokud by pro vás byl například příliš nepřehledný, investice by se vám nevyplatila.

komerční sdělení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 09:19



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka