Japan Fest pokračuje koncertem Kyoto Symphony Orchestra i tradičními japonskými uměleckými disciplínami

Rozsáhlý mezinárodní festival japonské kultury Japan Fest 2015 pokračuje v červnu mimořádnou událostí – koncertem předního japonského symfonického orchestru Kyoto Symphony Orchestra ve Velkém sále Měšťanské besedy.


 V dalších dnech se představí tradiční japonské umění: bonsaje, kaligrafie, aikido i divadlo. Japan Fest je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015 a jeho konání umožnila podpora prestižní japonské nadace EU­JAPAN FEST.

Už v květnu budou mít návštěvníci plzeňského Divadla Alfa mimořádnou příležitost poznat, jak vypadalo loutkové divadlo v Japonsku v období Edo (Edo – původní název Tokia, období Edo – 17. a 18. století, doba kdy se centrum Japonska přesunulo do Tokia). V rámci evropského turné zavitá 28. května na plzeňské jeviště inscenace tradičního japonského loutkového divadla v ukázkách divadla Edo Ayatsuri z Tokia. Vidět původní provedení japonského loutkového divadla není u nás běžné, v Plzni bude po představení následovat beseda s herci.

Koncert Kyoto Symphony Orchestra se uskuteční v rámci evropského turné k 60. výročí tohoto čtvrtého nejstaršího symfonického orchestru v Japonsku. Od roku 1956 má Kjótský symfonický orchestr na svém kontě řadu prestižních ocenění, například japonskou hudební cenu The Japan Record Academy, a může se pochlubit také účastí na mnoha evropských festivalech. V České republice se poprvé představil v roce 1997, kdy vystoupil na festivalu Pražské jaro. Kromě pravidelného nahrávání pro japonská hudební vydavatelství natočil orchestr i několik CD pro významný německý label Arte Nova. Kjótský symfonický orchestr ročně odehraje okolo sta koncertů. „Jsme rádi, že tak významné těleso přivítáme právě v abonentní řadě Plzeňské filharmonie. Koncert tak navazuje na náš dlouhodobý záměr představovat v rámci abonentních řad Plzeňské filharmonie a festivalu Smetanovské dny plzeňskému publiku TOP orchestry a umělce z celého světa,“ říká Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie.

V dalších červnových dnech se Měšťanská beseda změní na enklávu tradiční japonské kultury. Připravená je Mezinárodní výstava bonsají a suiseki s hvězdnými hosty z celé Evropy (5. 6. – 7. 6.) a v atriu a zahradě instalace vodních kinetických objektů Františka Svátka. Během celé výstavy bude zajištěna poradna a prodej věcí k pěstování bonsají. 

V pátek 5. 6. se v Divadélku Jonáš odehraje několik krátkých frašek, které osobitým způsobem pranýřují univerzální lidské slabosti v podání brněnského souboru Malé divadlo kjógenu, v čele s jednou z nejvýznamnějších osobností tradičního japonského divadla kjógenu Shime Shigeyamou.

V sobotu soubor v Divadle Alfa uvede premiéru tradiční japonské frašky Kulíci (Chidori) a další japonské grotesky. 

Díla nositelů nejprestižnějších ocenění z kaligrafických soutěží budou od 2. 6. do 5. 7. k vidění v Galerii Jiřího Trnky v rámci výstavy Sho - Mistři současné japonské kaligrafie. „Japonci si kaligrafii velmi považují a jako umělecká disciplína je pro ně nadřazená malířství. Návštěvníci výstavy budou mít jedinečnou příležitost porovnat klasická díla s avantgardními formami tohoto umění,“ upozorňuje umělecký ředitel Japan Festu Ivo Hucl.

O víkendu 5. - 7. 6. se do Japan Festu 2015 zapojí také plzeňský klub deskových her Kavenu s programem „Japonsko na desce“. V  sále Měšťanské besedy budou mít návštěvníci všech věkových kategorií možnost zahrát si i zakoupit různé hry, mimo jiné populární japonskou deskovou hru shogi podobnou šachům. 

V pondělí 8. 6. večer se publiku v Divadélku JoNáš představí mistr klasického žánru humorných vyprávění rakugo Irifunetei Sentatsu. Japonské vypravěčské divadlo má své kořeny v klášterech buddhistických mnichů z 8. století. Všechny příběhy budou v překladu Petra Holého s českými titulky.

Do parku zámku Kozel se 13. 6. chystá taneční soubor NANOHACH s představením, které je inspirováno slavným japonským románem Písečná žena. V rámci festivalu TANEC PRAHA 2015 navštíví Plzeň japonský tanečník Yukio Suzuki s experimentálním představením Licking the dust 16. a 17. 6. v Mlýnské strouze a 18. 6. v Nečtinech. Do podstaty tance butó přijede Plzeňany zasvětit hostující profesor Katedry asijských a afrických studií Univerzity v Lublani Ryuzo Fukuhara (vystoupení 20. 6. na zámku Kozel, 21. 6. v DEPO2015, taneční workshop 22. - 26. 6. Nečtiny).

To nejprogresivnější japonské umění představí vůbec poprvé v Čechách respektovaný umělec a skladatel elektronické hudby Ryoji Ikeda. Jeho vizuálně zvukovou instalaci s názvem Test Pattern [N°7] bude možné navštívit v Black Boxu Nového divadla od 2. července do 11. srpna 2015. Ikeda spojuje silný zvukový vjem s černobílou projekcí v uzavřeném prostoru a hledá tak cestu k podstatě existence člověka v elektronické době.

Vstupenky na Japan Fest lze zakoupit prostřednictvím sítě Plzeňská vstupenka. Více informací na www.plzen2015.cz/japanfest



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.05.2015 14:04



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka