Jaro je za dveřmi, orli už sedí na hnízdech

Zatímco my lidé v převážné většině musíme dřepět doma, tak příroda a ptáci jsou v pohybu! Jaro se blíží a březen je pro volně žijící druhy zvířat jeden z nejdůležitějších měsíců.

Jarní servisní akce AUTO CB

Krom monitoringu jednotlivých dlouhodobě sledovaných ptačích druhů plzeňští zvířecí záchranáři ještě doslova na poslední chvíli vyvěšovali ptačí budky. Navíc počasí je úplně ideální nejen pro migraci ptáků, a tak většina z ochranářů pod vedením šéfa Karla Makoně pracovala v omezeném režimu i o tomto víkendu.

Čejky, jeřábi, špačci, hřivnáči, drozdi, skřivani - to vše jsou ptáci, kteří se vracejí domů do Evropy ze svých zimovišť a teplých krajů. Převážná část těchto dálkových migrantů přes naši republiku pouze protahuje a bude pokračovat dál na sever do své domoviny, ale část z nich zde zůstane, a pokud najde vhodné hnízdiště a partnera, tak bude i hnízdit.

I když část čápů bílých si ještě užívá tepla v daleké Africe a domů nespěchá, jako třeba Plzeňáky vysílačkou označený čtyřletý čáp Kryštof (viz aktuální mapa jeho výskytu), tak druhá část západočeské populace čápů bílých zimujících v nedalekém Španělsku či sousedním Německu je už dávno doma na hnízdech. Bílého čápa tak můžete vidět nejenom u Dobřan  či v Mirošově, ale už i v Chebu, Šťáhlavech, Točníku, Plané u Mariánských Lázní atd.

Volavky popelavé, koroptve polní, krkavci, labutě a orli mořští jsou už z větší části v párech a na hnízdištích, leckde i hnízdech. Slunečné počasí a prodlužující se den je pro ně jasným impulzem k tomu, že jaro se už blíží a to, že kolikrát v noci a ráno klesnou teploty pod bod mrazu, jim vůbec nevadí.

"Mějte se lépe a všichni věřme, že s blížícím se jarem, sluníčkem, provoněným vzduchem a ptačím zpěvem to už bude lepší a veselejší. I když pozor! Březen za kamna vlezem a duben ještě tam budem….," uzavírá s úsměvem Karel Makoň.

foto: desop/radek zeman 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka