Jiří Strobach: Trojka chce dát za bezcenné pozemky téměř devět milionů korun

Jen těžko pochopitelné rozhodnutí učinili podle šéfa kontrolního výboru zastupitelů ÚMO Plzeň 3 Jiřího Strobacha radní třetího plzeňského obvodu. Schválili usnesení, podle kterého má město Plzeň vykoupit 13 230 metrů čtverečních pozemků v sousedství Škodalandu za nesmyslně přemrštěnou cenu téměř devět milionů korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pozemky jsou při tom podle něj vzhledem ke své poloze téměř nevyužitelné, přesto mají údajně sloužit k rozšíření Škodalandu. Rozhodnutí radních má teď posvětit i zastupitelstvo třetího obvodu. 

 Tři pozemky v celkové výměře 13 230 metrů čtverečních v sousedství Škodalandu chce získat třetí plzeňský obvod do trvalé správy poté, co je podle návrhu Rady Městského obvodu Plzeň 3 má vykoupit město Plzeň.  Jedná se o pozemky ve spoluvlastnictví Štefana Hrabčáka, Josefa Květoně a Jaroslava Květoně: pozemek p. č. 1227/6 (ostatní plocha, sportoviště a rekreační plocha) o výměře 11 696 m2 ,  pozemek p. č. 1227/12 (ostatní plocha, sportoviště a rekreační plocha) o výměře 880 m2, pozemek p. č. 1227/13 (ostatní plocha, sportoviště a rekreační plocha) o výměře 654 m2.

 Odhadní cena pozemků je podle znaleckého posudku 579 korun za metr čtvereční. Protože majitelé pozemků údajně požadují vyšší cenu a jsou k obvodu vstřícní, schválili radní Trojky navýšení o deset procent. Navíc má město Plzeň ještě zaplatit i daň z nabytí nemovité věci, která činí čtyři procenta. Oproti ceně určené znalcem by tak město mělo zaplatit 8 763 234 korun, víc než milion korun navíc! 

 „Zmiňované pozemky mají ve skutečnosti nulovou reálnou hodnotu. Vzhledem ke svému tvaru a umístění jsou téměř nevyužitelné. Radní třetího obvodu chtějí, aby je město vykoupilo, přestože neexistuje žádný plán ani projektová dokumentace pro jejich využití. Jedná se o zcela zbytečný, nesmyslný a absurdně předražený výkup,“ upozorňuje šéf kontrolního výboru třetího městského obvodu a bývalý starosta Jiří Strobach. 

 Město Plzeň, s nímž třetí obvod o výkupu prozatím vůbec nejednal, nemusí respektovat usnesení třetího obvodu, aby pozemky vykoupilo a zaplatilo ze svého rozpočtu. Může ale například navrhnout, že o zmiňovanou částku zkrátí třeba příjmy z výnosů z hracích automatů, které se podařilo získat pro obvod loni.  „Téměř devět milionů korun je vysoká částka, která by se dala využít daleko smysluplněji, než koupí bezcenných pozemků, které nebudou mít žádné využití. Lze jen spekulovat o tom, proč vedení třetího obvodu tento nesmyslný výkup prosazuje,“ míní Strobach.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.04.2015 08:03



2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka