Jubilejní Slavnosti svobody nabídnou nové knihy, brožury i výstavy

Slavnosti svobody Plzeň jsou v roce 70. výročí vítězství nad nacismem a 25. výročí svobodných oslav doslova nabity množstvím zajímavých akcí.


Podrobný program oslav najdou zájemci na letácích, které jsou veřejnosti volně k dispozici v Meeting pointu na náměstí Republiky a v Turistickém informačním centru města Plzně a zejména na internetových stránkách www.slavnostisvobody.cz. Informace o programu a souvisejících dopravních opatřeních budou i součástí květnového vydání Radničních listů, které Plzeňané dostanou do svých poštovních schránek těsně před oslavami, a 28. dubna vyjde též speciální příloha Plzeňského deníku. Slavnosti svobody znamenají ale rovněž vydání celé řady nových publikací a realizaci různých kulturních projektů.

500 hodin k vítězství
Kniha vydaná v nakladatelství Svět křídel ve spolupráci se statutárním městem Plzeň přináší mnoho osobních vzpomínek amerických válečných veteránů, kteří se v závěru války podíleli na bojích v západní Evropě, a mapuje jejich náročnou cestu od kanálu La Manche až do Plzně. Ambicí publikace je stále připomínat rozhodující roli amerických jednotek při osvobozování českého západu. Knihu doplňuje množství dobových snímků i současných fotografií. Obsah připravili Karel Foud, Milan Jíša a Ivan Rollinger, k zakoupení bude v informačním centru města Plzně a v Meeting pointu na náměstí Republiky, dále bude kniha k dostání během letošních Slavností svobody v prodejních místech v rámci jednotlivých lokalit. Prodejní cena činí 500 korun.
Po stopách osvobození západních Čech americkou armádou
Brožurka mapující místa spojená s postupem americké armády západními Čechami vychází v koprodukci města Plzně a Plzeňského kraje k  70. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Přibližuje postup americké armády jihozápadními Čechami a osvobozování jednotlivých měst a obcí, představuje historii a tradici Slavností svobody a především podrobně mapuje pomníky a památníky, které na území západních Čech uctívají padlé z 2. světové války. K dispozici je zdarma v Turistickém informačním centru města Plzně a v Meeting pointu na náměstí Republiky.

Výstava a kniha Duchové historie – Západní Čechy 1939–1945
Autorskou výstavu Duchové historie připravil Pavel Kolouch (autor digitálních montáží) s podporou fotografa a restaurátora Vladislava Vítka (retuše a rekonstrukce starých fotografií) a Heleny Vendové (grafický návrh panelů). Výstava představí kompozice propojující historické snímky se současnou podobou míst, na kterých byly původně pořízeny. „Jde o víc než jen o složení dvou fotek. Vlastně jsme se přes fotky dostali k mnoha úvahám: o naší společnosti, o lidech a jejich chování v různých epochách historie, o tom, jak spravujeme svá města, domy, veřejný prostor. Výsledné kompozice pak vnímáme jako důrazné připomenutí, že naše města byla svědky mnohem těžších dob, než jaké zažíváme teď,“ říká autor digitálních montáží Pavel Kolouch. 
 

Vernisáž výstavy Duchové historie se uskuteční ve čtvrtek 30. dubna 2015 od 15:30 před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. K výstavě vyjde dvojjazyčná (ČJ a AJ) publikace o formátu 210 x 148 mm o 112 stranách, s pevnou vazbou a nákladem 1 000 kusů. Prodejní cena je 199 korun, knihu vydává nakladatelství Starý most.
Portréty válečných veteránů
V roce 1945 nám přinesli svobodu. Teď jsou v Plzni ozdobou každoročních Slavností svobody. Letos je to 70 let, co američtí vojáci v Plzni zakončili své vítězné tažení, které mělo svůj začátek necelý rok před tím na plážích v Normandii.
Fotografie veteránů byly pořízeny minulý rok při Slavnostech svobody studiem Petrohrad. Výstava bude k vidění v mázhauzu plzeňské radnice od 27. dubna do 22. května. Prostory mázhauzu jsou přístupné veřejnosti denně od 8 do 18 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.
Osvobození 1945 ve fotografiích
Rozsáhlý výstavní projekt tvoří dva samostatné fotografické soubory. Výběr válečných fotografií Ladislava Sitenského, předního československého uměleckého, dokumentárního a reportážního fotografa, který se osobně účastnil bojů o Británii, vylodění v Normandii i bojů o Dunquerke, představí dosud nepublikované a neznámé snímky, které budou vyvolané přímo z negativů z pozůstalosti autora. Druhá část výstavy se týká osvobozování Plzně, resp. území dnešního Plzeňského kraje. Podstatnou část expozice tvoří fotografie ze sbírky Vladislava Vítka, snímky anonymních autorů či fotografická díla Bohumila Vítka, Josefa Pechy, Josefa Hořejše a Miroslava Zikmunda.
Výstava bude k vidění ve Velké synagoze, a to denně kromě sobot a židovských svátků od 10:00 do 18:00. Vstupné je 60/40/30 korun. Výtěžek z výstavy bude využit na údržbu a opravy obou plzeňských synagog i památníku obětem holocaustu Zahrada vzpomínek. Vernisáž se koná 30. dubna v 17:00. Pořadateli jsou Pro Photo a Židovská obec Plzeň.

Emmanuel Guibert, Alanova válka, komiks

Emmanuel Guibert (1964) je inovativní francouzský komiksový tvůrce, který pracuje v různých výtvarných stylech a věnuje se hodně politickým tématům. Pařížský rodák debutoval v roce 1992 albem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let minulého století.
V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro něhož napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’Espace). Zajímavým novým projektem je Japonais (Japonec). Album o 330 stranách vzniklo v roce 2007 během jeho pobytu v zemi vycházejícího slunce a je pojaté jako cestovní deník. Guibert dokazuje, že je velmi schopný kreslíř i pozorovatel, snažil se zachytit nálady, momentky a krajinu, ovšem nikoli z pohledu Evropana, ale výtvarným stylem odpovídajícím místní tradici. Jednotlivé originální malby a koláže vznikaly na papíře, látce nebo dřevě.
 

Spolu s fotoreportérem Didierem Lefevrem vytvořil Guibert třídílné album Fotograf (Le Photographe), založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu. Album vyšlo v mnoha překladech a získalo několik cen, naposledy letos cenu Willa Exnera v kategorii Nejlepší americké vydání zahraničního díla. Komiks zajímavě kombinuje autentické fotografie s kresbou a vypráví příběh malé francouzské mise lékařů, kteří se v roce 1986, kdy vrcholila sovětská okupace, dostali do severního Afghánistánu.
Českým čtenářům se poprvé představil  v roce 2010  svým nejrozsáhlejším dílem Alanova válka (vydává Meander), v němž líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru druhé světové války a při osvobozování se dostal až do Prahy.
Guibertova  návštěva v roce 2010 u příležitosti Komiksfestu v Praze odstartovala i vydávání jeho dalších děl, prozatím v České republice kromě Alanovy války vyšly komiksy Fotograf, Novinky od Alana, Profesorova dcera, a koncem roku 2014 také Alanovo dětství. (vše vydal Meander).
Výstavu komiksu pořádají v Galerie Evropského domu na náměstí Republiky 12 Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Francouzský Institut v Praze a Meander. Vernisáž se uskuteční 5. Května v 17:00 hodin. Výstava potrvá do 29. května a je vhodná pro širokou veřejnost. Vstup je volný.

Webové stánky Slavnosti svobody Plzeň
Aktuální program celé akce, aktuality, novinky, doprovodný program Slavností svobody, dopravní omezení, fotografie, ale i informace o ubytování, parkování najdete na našich webových stránkách. Dále se dozvíte o projektu D-day V-day. Jedná se o propojení začátku a konce cesty spojeneckých vojsk při osvobozování evropského kontinentu na konci 2. světové války.
http://www.slavnostisvobody.cz/
Facebook Slavnosti svobody Plzeň



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 19.04.2015 17:01



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka