Juniorský maraton otevřel registrace. Opět chce rozběhat tisíce středoškoláků - i v Plzni

Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé České republiky se blíží. Jednadvacátý ročník Juniorského maratonu se po celé zemi rozeběhne už v dubnu a registrace jsou již v plném proudu! Neziskový projekt organizátorů RunCzech běžecké ligy má za cíl rozběhat středoškolské studenty po celé České republice, což se rok od roku daří více a více.


Registrace do Juniorského maratonu je navíc zdarma.

Do Juniorského maratonu se může zapojit každá střední škola z České republiky i zahraničí. „Stačí dát dohromady desetičlenný tým, ve kterém musí být tři dívky. Každý člen týmu pak běží štafetový úsek o délce 4,2 kilometry, dohromady studenti zdolají trať celého maratonu,“ představuje Juniorský maraton Bojan Nanković z týmu RunCzech. Dále už v podstatě stačí jen přihlásit tým na stránkách www.runczech.com/jmc a přijet na semifinálové kolo do příslušného krajského města.

Semifinálová kola se uskuteční od 4. do 27. dubna. Nejlepší týmy z nich postupují do finále. To se uskuteční v neděli 7. května v rámci Volkswagen Maratonu Praha a studentské štafety odstartují z první řady po boku nejlepších světových vytrvalců! „Pro nejlepší týmy je to fantastická příležitost, jak si zazávodit s nejlepšími světovými vytrvalci. Ti nejrychlejší studenti s nimi doběhnou třeba až na Karlův most,“ dodává Nanković. V  roce 2016 Juniorský maraton v semifinálových kolech přilákal 261 týmů, což znamená rekordních 2 610 studentů. Organizátoři z RunCzech nicméně doufají, že tohle číslo nebude konečné!

Každý člen týmu se kromě sportovního zážitku sdíleného v týmu může těšit třeba na tričko, startovní číslo, pitný režim, občerstvení, partnerské dárky, zajímavý doprovodný program a atmosféru špičkového běžeckého závodu. Juniorského maratonu se kromě studentů mohou aktivně zúčastnit i učitelé, kteří kromě podpory svého týmu také skládají svoje týmy – učitelských štafet v roce 2016 bylo 21.

Juniorský maraton se běží pod záštitou hejtmanů zúčastněných krajů i primátorů semifinálových měst, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zdravotnictví, Zastoupení Evropské komise v České republice a Českého atletického svazu. „Jsme velice rádi, že Juniorský maraton můžeme podporovat. Díky maratonské štafetě zapojujeme do sportu co nejvíce mladých lidí po celé naší zemi a můžeme je tak naučit trávit svůj volný čas touto přínosnou a zároveň zábavnou formou. Juniorský maraton a jemu podobné projekty jsou cestou, jak děti přivést nenásilnou formou ke sportu. A nejenom to, v týmech se žáci učí spolupráci, podpoře druhých a soutěživosti,“ říká k projektu Kateřina Valachová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

Celý projekt Juniorského maratonu podporuje rovněž Zastoupení Evropské komise v ČR. „Zastoupení Evropské komise v ČR podporuje Juniorský maraton dlouhodobě. Aktivní sportovní život za to stojí. Navíc myšlenka, že se jednotlivci spojí, aby dosáhli společného cíle, je Evropské unii velmi blízká. Juniorský maraton je jedinečná událost – podporuje pozitivní příklady a bojuje tak proti problémům mladé generace, jako jsou alkohol, drogy, cigarety i nedostatek pohybu,“ vysvětluje Dana Kovaříková, pověřená vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice.
Bližší informace o Juniorském maratonu včetně registračního formuláře do semifinálových kol najdete na www.runczech.com/jmc.

Letošní Juniorský maraton v číslech:
? 261 týmů a 2 610 studentů v semifinálových kolech
? 113 učitelů ve 21 štafetách
? 12 222 naběhaných kilometrů
? 15 810 zapojených studentů včetně kvalifikačních a školních kol
? 3 zahraniční týmy
? 13 záštit od krajů a 14 od měst
? 2:3102 – čas vítězného družstva ve finále

Termíny krajských semifinále 2017:
? 4. 4. Hradec Králové (Masarykovo náměstí)
? 5. 4. České Budějovice (náměstí Přemysla Otakara II.)
? 6. 4. Karlovy Vary (Smetanovy Sady)
? 10. 4. Zlín (Náměstí Míru)
? 11. 4. Olomouc (Smetanovy Sady)
? 12. 4. Ostrava (Masarykovo náměstí)
? 18. 4. Praha + Středočeský kraj (park Stromovka)
? 19. 4. Liberec (nám. Dr. E. Beneše)
? 20. 4. Plzeň (Smetanovy sady a Kopeckého sady)
? 24. 4. Brno (Park Lužánky)
? 25. 4. Ústí nad Labem (ul. Kostelní)
? 26. 4. Jihlava (park Heulos)
? 27. 4. Pardubice (Park Na Špici)




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka