KASL NETRVAL NA VÝSTAVĚ – a přesto ji od pondělka udělali

Poměrně netradiční výstavu chystají sochař Vítězslav Netrval z Plzně a malíř Milda Kasl z Dolní Lukavice, kteří spojili síly, aby od pondělka představili svá díla na společné dubnové výstavě v plzeňské Galerii Visio Art.

Cílená propagace v Plzni

Netradiční už je její název, který vznikl spojením jmen obou umělců.  Výstava bude k vidění od 3. dubna, vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 6. dubna a úvodního slova se ujme autor zvířátkových večerníčků a současný senátor Václav Chaloupek. Milda Kasl vystavuje své obrazy inspirované většinou cestami, jsou mezi nimi i autoportréty. Vítězslav Netrval má mezi svými vystavovanými objekty i karikatury Miloše Zemana a Jiřího Ovčáčka. 

O autorech:

Vítězslav Netrval - sochy
Sochař Vítězslav Netrval patří k tomu nepříliš rozvětvenému rodu výtvarníků, kteří umí ve své tvorbě pracovat s humornou nadsázkou. Dokáže vkusně balancovat s mírou ještě neurážejícího sarkasmu a pohrávat si se shovívavou ironií. Netrvalův sochařský svět je zábavný, ale především navýsost lidský. Sochař v originální svitě svých postaviček zdařile paroduje lidské malosti, s nadhledem ironizuje vlastnosti, chování a projevy rodu Homo Sapiens. Příznačným znakem Netrvalovy tvorby je vzájemné střetávání a prolínání lidského a zvířecího světa. Zvířecí figurky jsou metaforickým obrazem člověčenství, člověčí hrdinové zas nezřídka překypují animálními projevy i chováním. Vzájemná provázanost těchto bytostí, podmíněnost jejich biologických a fyziologických znaků, ale i jejich mentálních projevů, vytváří autentický, lehce nadpřirozený svět, jen zdánlivě existující mimo naši realitu. V tomto světě vedle sebe přirozeně postává zvířecí figura doplněná o lidské atributy i lidská postava ozvláštněna zoomorfními prvky. V námětech Netrvalových soch se objevují úsměvné skeče, ale i vážnější témata, která parodují stereotypy povrchního života kolem nás. Také ve formě je Netrvalova tvorba poměrně variabilní. Původní dřevěné skulptury postupně nahradil autorův zájem o modelovanou plastiku. Prvotní monochrom nahrazuje expresivní barevná nadsázka. I v barevném pojednání až úzkostlivě budovaného tvaru se autor záměrně dostává až na hranici vypjatého naturalismu. S provokující upřímností vrávorá na úzké hraně umění a kýče. Není pochyb o tom, že se svým výtvarným názorem se Vítězslav Netrval programově přibližuje k té linii sochařské tvorby, která v naturalisticky pojaté figuraci kriticky i s humorem odráží naší realitu

Milan Kasl (Milda) - obrazy
se narodil 23. února 1960 v Klatovech, ovšem rodák je z obce Lužany u Přeštic. Do roku 1972 žil v Přešticích, tady vychodil základní školu. S rodiči se přestěhoval do Dolní Lukavice nedaleko Přeštic. Krásné okolí s barokním zámkem, parkem a bažantnicí určitě kladně zapůsobili na jeho výtvarné cítění. V 1975 začal Kasl studovat na gymnáziu v Plzni. Studium dokončil v Blovicích. Dva veselé semestry na učitelství základní školy, kdy dosahoval velmi skvělých výsledků se postupně opět změnily po podařeném přestupu na aprobaci výtvarná výchova – čeština na hrůznou noční můru. Přestup proto, že původně propadl u přijímacích zkoušek z kreslení. Školu opustil v roce 1984 po sedmi semestrech. Rok nato nastoupil Kasl do základní vojenské služby do Písku, kde sloužil celé dva roky. 1988 nastoupil jako referent do Krajského kulturního střediska v Plzni, kde se postupně seznamoval s Plzní i a její kulturou. Později pracoval jako aranžér v Domě kultury Plzeň, dále v několika firmách, kde pracoval jako grafik, nějakou dobu se živil i na volné noze. Od roku 1995 do roku 1999 pracoval v atelieru svého otce opět jako grafik na PC. Do reklamní agentury W&P se dostal jako PC operátor v roce 1999, od roku 2000 do roku 2004 pracoval jako grafik v televizi ZAK v Plzni. V současné době se věnuje pouze malování. Snaží se za inspirací cestovat po světě. Žije a pracuje v Dolní Lukavici.
Výstavu zahájí a večerem nás doprovodí pan Václav Chaloupek 

Vernisáž: 6. 4. 2017 v 17:00
Výstava: 3. 4. – 28. 4. 2017


 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka