Každý obyvatel Plzeňského kraje odevzdal k recyklaci v průměru 5,5 baterie

V loňském roce odevzdali lidé v Plzeňském kraji k recyklaci 77,9 tun použitých baterií.


Podle aktuálních statistik neziskové společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií, každý obyvatel kraje vytřídil v průměru 134 gramů baterií, což zhruba odpovídá 5,5 tužkovým bateriím typu AA. Meziročně se však množství baterií odevzdaných v Plzeňském kraji k recyklaci snížilo o 13 %. Příznivé výsledky ve sběru jsou ve městech a obcích, kde se množství vytříděných baterií zvýšilo 36 %. Naopak citelně poklesl sběr ve firmách a mírně také v obchodech a školách.

„V Plzeňském kraji nás může těšit nárůst sběru baterií ve městech a obcích,“ říká Petr Kratochvíl ze společnosti ECOBAT a dodává: „Zvyšuje se dostupnost sběrných míst, působí osvěta často zajišťovaná přímo obecními a městskými úřady. Díky tomu roste počet lidí, kteří baterie zodpovědně třídí a odnáší k recyklaci. V obcích také narůstá obliba červených venkovních kontejnerů, do kterých lidé loni odevzdali o dvě třetiny více baterií než v předchozím roce.“

Mírně poklesl sběr baterií ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. „Věříme, že jde jen o krátkodobý výkyv. Z dlouhodobého hlediska odvádí školy v kraji velmi dobrou práci, nejen při samotném sběru, ale především při vzdělávání mladé generace, kterou vedou k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí,“ dodává Kratochvíl.

Školy v Plzeňském kraji odevzdaly v roce 2017 6,9 tun baterií. Nejaktivnější školou byla ZŠ a MŠ Klatovská 129, Plánice, jejíž žáci a pedagogové vytřídili 415 kg baterií.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 05.03.2018 12:07



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka