Kilometry silnic vznikají v kraji díky podpoře z ROP NUTS II Jihozápad

Několik kilometrů silnic v Plzeňském a Jihočeském kraji bude v letošním roce dokončeno díky finanční podpoře Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad).

Cílená propagace v Plzni

Deklarují to smlouvy Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad s obcemi a městy, podepsané letos v létě na podporu rozvoje místních komunikací.

Dle smlouvy z konce letošního června jsou například rekonstruovány dvě místní komunikace v Konstantinových Lázních a chodníky v celkové délce 742 metrů. „Projekt spočívá v rekonstrukci místních komunikací pro zvýšení bezpečnosti dopravy. Dosud zde totiž nebyly chodníky a jednolitý pevný povrch, chyběl dostatek parkovacích míst. Další aktivity projektu směřují k vybudování nového veřejného osvětlení v ulici Zahradní a zajištění odvodnění komunikací a parkovacích stání pomocí rekonstrukce částí dešťové kanalizace a instalace nových vpustí. Projekt dále řeší bodovou závadu, a to upravením a zpřehledněním v současnosti nevyhovujícího napojení místní komunikace ulice Lázeňská na silnici vyšší třídy Hradišťská, přes kterou dochází k napojení na regionálně významnou silnici Plzeňská,“ uvedl Karel Hron, pověřený vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Doplnil, že obec Konstantinovy Lázně na tuto stavbu předpokládá získat finance z ROP Jihozápad ve výši zhruba 5,1 milionu korun.

Více než 3,7 milionu korun je dále vyčleněno například pro obec Kostelec na výstavbu nové místní komunikace v rámci rozšířené obytné zóny sever. Součástí realizace je také výstavba parkovacích míst a výstavba samostatného chodníku, dále pak zvýšení rozlohy zelených ploch o celkové výměře 1 380 m2. 

Zhruba sedmimilionovou dotaci má získat obec Líně na zvýšení dopravní bezpečnosti ve svém centru. „Projekt je zaměřen na rekonstrukci místní komunikace v samotném centru obce Líně. Místo realizace je specifické vysokou frekvencí osobní i nákladní dopravy díky blízkosti základní školy a školní jídelny, dvou středně velkých firem a objektů trvalého bydlení. Řešená komunikace se přímo napojuje na silnici I/26, která má mezinárodní význam,“ řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Také v Jihočeském kraji pomohou dotace z ROP Jihozápad zlepšit stav komunikací. Více než 6,2 milionu korun pro město Protivín je smluvně vyčleněno na rekonstrukci dvou místních komunikací v ulici Sportovní v délce 165,4 metru včetně přilehlého jednostranného chodníku a rekonstrukci místní komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice v délce 1697 metrů. Zejména komunikace Nádraží–Bor–Chvaletice je významnou spojnicí osady Bor a obce Chvaletice s městem Protivín a navíc se napojuje na nadřazenou silniční síť v podobě napojení na krajskou silnici III/1404. Doposud měly komunikace nevyhovující povrch, vykazující velké množství poruch, včetně nebezpečných lokálních výtluků v hloubce i více než 10 centimetrů. 


Protivín dále dle smlouvy poskytnutí dotace získá ještě více než 1,2 milionu korun na rekonstrukci místní komunikace Myšenec – ke hřbitovu v délce 449,6 metru. Řešená komunikace je z hlediska dopravní obslužnosti velmi významná, jelikož vede nejen k zástavbě obytných domů, ale i k místnímu hřbitovu a pozůstatku gotického hradu ze 13. století. 


Dotaci ve výši zhruba 1,4 milionu korun dále získá dle smlouvy Kaplice, a to na kompletní rekonstrukci ulice Pod Humny v celém jejím rozsahu, a sice v délce 400 metrů. Dříve byla komunikace v havarijním technickém stavu, kryt komunikace nevyhovoval intenzitě a charakteru dopravy. Rekonstrukce spočívá v položení asfaltového recyklátu, pokrytí asfaltovým betonem, který navýší konstrukční výšku komunikace. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka