Klatovská nemocnice má novou jídelnu. Za 18 milionů

V Klatovské nemocnici skončila v polovině prázdnin kompletní rekonstrukce stravovacího provozu. Následovala kolaudace a od 5. srpna se po zhruba třech měsících v nemocnici opět vaří. Modernizaci financoval zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj jako poslední významnou investici související s výstavbou n...

Jarní servisní akce AUTO CB

V Klatovské nemocnici skončila v polovině prázdnin kompletní rekonstrukce stravovacího provozu. Následovala kolaudace a od 5. srpna se po zhruba třech měsících v nemocnici opět vaří. Modernizaci financoval zřizovatel nemocnice Plzeňský kraj jako poslední významnou investici související s výstavbou nového monobloku. Stavební práce a nové gastrotechnologie stály 18,3 milionu korun bez DPH.
Důvodem investice bylo, že kuchyně nevyhovovala potřebám nového monobloku a gastro-technologie byla zastaralá. Kuchyně od svého otevření v 70. letech procházela jen menšími opravami, například výměnou jednotlivých dosluhujících dílů.

„Při rekonstrukci se dělala nová vzduchotechnika a rozvody vody, elektřiny, plynu a odkanalizování. Z varných technologií byly instalovány nové kotle, plotny, konvektomaty či lednice,“ říká koordinátor výstavby Roman Dohnal ze Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, který investici připravoval.

Dále se oddělily a speciálně vybavily přípravna masa, studené kuchyně a cukrářská příprava. Nová je i myčka nádobí a kompletně systém výdeje obědů pro zaměstnance i pro hospitalizované pacienty. Ti v monobloku využívají takzvaný tabletový systém, kdy je jim dopravován jejich pokrm v uzavřeném tepelně chráněném boxu zvaném tablet až do jídelny na oddělení nebo přímo k lůžku.

Stravovací provoz v Klatovské nemocnici zajišťuje společnost Stravbyt, která vaří i v dalších nemocnicích nejen v západočeském regionu. „Nová kuchyň v Klatovech splňuje nejnáročnější legislativní požadavky, zároveň přináší oproti původní úsporu manuální práce a je také energeticky úspornější. Rozhodně patří k nejmodernějším, kde naše společnost působí,“ říká ředitel Stravbytu Emil Kasper.

Zatím ještě kuchyň připravuje dva druhy obědů, samozřejmě v potřebných osmi až deseti různých variantách dle léčebných diet nařízených zdravotnickým personálem. Po zkušební době zhruba od září přidá další pokrmy.

Po dobu rekonstrukce se v Klatovské nemocnici nevařilo, protože nebylo kde. Pokrmy dovážel smluvní dodavatel z jiné provozovny. V Klatovech se obědy jen dohřívaly a v provizorních podmínkách servírovaly na tablety. Zaměstnancům se jídlo vydávalo a zatím

stále vydává v konferenční místnosti. Původní jídelna pro personál se ještě upravuje a začne plně fungovat 12. srpna.

Večeře se v průběhu rekonstrukce podávaly studené. Mnohde je to trvalý standard. Klatovská nemocnice se ale po zaběhnutí kuchyně vrátí k teplým večeřím. „Pacienti na to u nás byli zvyklí a nechceme je o tento komfort připravit. Teplé večeře budou od září opět třikrát až čtyřikrát do týdne,“ uvedl ředitel nemocnice František Lešundák.

Klatovská nemocnice vydá denně zhruba tisícovku jídel. Polovina z toho jsou obědy, zbytek snídaně a večeře. V nemocnici se připravuje strava nejen pro pacienty a zaměstnance ale též pro další zájemce z řad veřejnosti i firemních klientů.

Rekonstrukci stravovacího provozu prováděla společností Invest Tel a Hrakostav. Zvítězily ve veřejné zakázce z přelomu loňského a letošního roku. V ní nabídly nejnižší cenu. Do soutěže se přihlásilo pět uchazečů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 10.08.2013 08:27



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka