Klatovská výstava představuje Vánoce z pohledu jídla

V klatovském muzeu začala výstava zaměřená na historii vánočních pokrmů. Návštěvníky provádí obdobím od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla a typických specialit. Výstava nabízí ukázky pokrmů spojených s vánoční dobou, ale také formičky, kuchyňské nástroje a nádobí...

Jarní servisní akce AUTO CB

V klatovském muzeu začala výstava zaměřená na historii vánočních pokrmů. Návštěvníky provádí obdobím od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla a typických specialit. Výstava nabízí ukázky pokrmů spojených s vánoční dobou, ale také formičky, kuchyňské nástroje a nádobí převážně z 19. století a první poloviny 20. století. Vánoční čas přibližuje pomocí typických jídel, která se jedla, a pro naše předky měla nejenom sytící význam, ale také velice často magický symbolický význam. Taková byla třeba štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích zdobených často náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek. Podle organizátorů prakticky neexistuje jídlo, které se v minulosti na Vánoce připravovalo a dnes úplně vymizelo. V posledních letech totiž dochází k oživování starých tradic.
Klatovská expozice ukazuje i dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky nebo pražičky na kávu. Návštěvník také vidí, jak se v průběhu uplynulých staletí vyvíjel sortiment surovin, které naši předkové pro přípravu jídel používali a jak odlišné je dnes i servírování.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 06.12.2008 06:01



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka