Klatovské katakomby oslaví v sobotu páté výročí svého znovuotevření

Klatovské katakomby si v sobotu 26. listopadu připomenou páté výročí svého znovuotevření. U této příležitosti se v tento den uskuteční symposium o česko-německých vztazích v období středověku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dále bude představen sborník z letošní historické konference v rámci Barokních jezuitských Klatov.  Měšťanský pivovar uvaří speciálně pro tuto akci várku tmavého „biskupského“ piva. V rámci doprovodného programu nabídne klatovský Pavilon skla komentované prohlídky výstavy O šumavských pateřících a růžencích.

Symposium „Setkávání – Encounters – Begegnungen“  zahájí v pátek 25. listopadu v 17 hodin společenské setkání. Samotná akce proběhne o den později od 9 hodin v Městské knihovně v Klatovech. „Úvodního slova se ujme řezenský biskup Rudolf Voderholzer, následovat budou  přednášky a diskuse. Vystoupí významný historik umění Jan Royt, prorektor a profesor Univerzity Karlovy, Efrem Jindráček, profesor a proděkan filosofické fakulty římské univerzity Angelicum, dále Klaus Unterburger, profesor a vedoucí katedry na Univerzitě Regensburg a také Thomas Kothmann, profesor na Univerzitě v Regensburgu. Stručně řečeno, vystoupí zde významní a erudovaní odborníci na slovo vzatí,“ uvádí předseda spolku Klatovské katakomby a místostarosta Klatov Václav Chroust s tím, že hovořit se bude především o česko-německých vztazích s důrazem na jejich kulturní a duchovní rozměr a také na Klatovy a Regensburg.

„Věřím, že německý pohled na česká témata bude obohacením pro české posluchače, náš pohled bude zajímavý pro ty německé. Ti zde budou zastoupeni nejen delegací z Regensburgu, ale i hosty z našeho partnerského města Cham v čele se starostkou Karin Bucher. Ale nemusíte se bát, nepůjde o žádnou ´koženou oficialitu´, ba naopak – páni profesoři jsou zvyklí ze svých alma mater hovořit a diskutovat a těší se na živé setkání,“ dodává Václav Chroust. Všichni návštěvníci symposia navíc získají jako dárek vstup do katakomb a pavilonu skla zdarma. Podrobné informace jsou k dispozici na www.s-e-b.eu.

Komentované prohlídky výstavy O šumavských pateřících a růžencích v Pavilonu skla proběhnou v sobotu od 14 do 16 hodin. Výstava je věnovaná fenoménu šumavských korálků pateříků, které se používaly zejména pro výrobu růženců a také samotným růžencům. Sobotní program vyvrcholí v 17 hodin mší v jezuitském kostele celebrovanou plzeňským biskupem Tomášem Holubem. O hudební doprovod se postará Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy a Laetitia Praha.

„Letošní sezona byla pro katakomby z hlediska návštěvnosti velice úspěšná. Zájem byl vyšší než v předchozím roce. S přesnými čísly chceme jako první seznámit právě účastníky symposia. Věřím, že úspěšná bude i novinka, kterou připravujeme na příští rok. Vzhledem k tomu, že v závěru letošního roku skončí udržitelnost projektu daná podmínkami dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad, dojde k úpravě jednoho ze sálů. Chceme zde vytvořit expozici věnovanou klatovské barokní hudbě,“ sděluje Václav Chroust. 

Obnovené prostory klatovských katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady dosáhly 23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad. Katakomby si každoročně prohlédne cca 45 tisíc návštěvníků.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.11.2016 17:01



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka