Klatovským drůbežářům roste zisk

Vyšší výroba, prodej i solidní ceny zajistily Drůbežářskému závodu Klatovy meziroční nárůst čistého zisku z 15,1 milionu korun na loňských 20,7 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

Vyšší výroba, prodej i solidní ceny zajistily Drůbežářskému závodu Klatovy meziroční nárůst čistého zisku z 15,1 milionu korun na loňských 20,7 milionu korun. Podnik loni utržil 928 milionů korun, což bylo o 16 milionů více než v roce 2004. Veškerý zisk půjde na rozvoj společnosti, řekl po řádné valné hromadě generální ředitel Milan Říha.
Prodeje i profit podniku, který si loni udržel zhruba patnáctiprocentní podíl na českém trhu s drůbežími produkty, mohl být vyšší. "Od listopadu ale začaly do ČR proudit velmi levné dovozy ze zemí, odkud k nám nikdy kuřecí maso nepřicházelo - zejména z Itálie, Francie a Německa, které jsou rozhodujícími zpracovateli drůbeže," dodal ředitel. Podle něj to zavinila panika kolem ptačí chřipky, která způsobila, že maso z těchto zemí míří do Česka trvale za ceny pod výrobními náklady českých zpracovatelů.
Vývoz firmy se na tržbách podílel téměř čtvrtinou - hlavně do Německa, Nizozemska a Švýcarska. Podíl exportu trvale klesá, také vinou poklesu spotřeby kuřecího masa v Evropě, který se zastavil až letos v květnu.
Firma loni nakoupila 25.500 tun živých kuřat, což bylo o 4,9 procenta více než v roce 2004. Téměř dvě třetiny kuřat porcuje. Téměř 60 procent kuřecího masa prodává firma jako chlazené produkty, podíl mražených výrobků vinou masivních importů klesá. Zhruba 15 procent tržeb podniku, který má v nabídce téměř 120 druhů produktů, tvoří kuřecí uzeniny a polotovary.
Nákupní i prodejní cena kuřat loni stagnovala. Podle Říhy byla situace zpracovatelů ve srovnání s letošním rokem ještě dobrá. Možný růst prodejních cen omezovaly dovozy, které loni činily téměř 60.000 tun, což je třetina výroby všech českých zpracovatelů drůbeže. Letos rostou výrazněji.
"Spotřeba drůbežího masa dosáhla loni 25 kilogramů na osobu, což bylo o kilogram více než o rok dříve," uvedl ředitel. Stále je to ale evropský průměr. Podnik chce letos opět prodat více zpracovaného masa i uzenin.
Drůbežářský závod Klatovy, který díky zavedení nové technologie snížil meziročně počet zaměstnanců ze 470 na 430, loni investoval, zejména z úvěrů, 69 milionů korun, což je trojnásobek oproti roku 2004. Zhruba dvě třetiny směřovaly do technologie. "Stroje musíme modernizovat nejméně jednou za pět let, abychom byli konkurenceschopní v rámci EU," uvedl ředitel. Proto také letos počítá podnik se stejnou investiční sumou.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.07.2006 08:28



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka