Klienty bank v Plzni kontaktuje podvodný ruský bankéř

Podvodníci telefonicky kontaktují zejména ruskojazyčně hovořící klienty českých bank. Ve dvou případech volal jedné a té samé ženě rusky hovořící muž, a to pokaždé s jinou legendou.


Rusky hovořící podvodníci telefonicky kontaktují zpravidla ruské klienty českých bank a pod nejrůznějšími legendami se snaží získat údaje k jejich bankovním účtům. Bohužel se nejedná o ojedinělé případy a výše škody se leckdy pohybuje i v několika desítkách až stovek tisíc korun. Část případů zůstává ve stádiu pokusu, zpravidla pouze z důvodu obezřetnosti a pasivity poškozených. Plzeňští policisté se jednotlivými případy aktivně zabývají, vyhodnocují a prověřují získané poznatky a na případech také spolupracují s dalšími kriminalisty z jiných oddělení hospodářské kriminality.

Na policisty obvodního oddělení Plzeň 4 se obrátila 36letá žena z Plzně s tím, že byla v minulých dnech celkem dvakrát telefonicky kontaktována neznámým mužem, který se představil jako jednající zástupce jedné bankovní instituce. Dle jeho "příběhu" si měla žena u peněžní instituce nově sjednat úvěr, přičemž měl být v této souvislosti vytvořen jakýsi nedoplatek. Žena okamžitě pochopila, že zde něco není v pořádku. Věděla totiž jistě, že o žádnou půjčku nikde nežádala. Podvodník na paní naléhal a snažil se ji během hovoru přinutit k tomu, aby mu poskytla přihlašovací údaje ke svému běžnému účtu nebo údaje k její platební kartě. Sdělil jí přitom, že pokud tak neučiní, bude muset celou záležitost oznámit na policii. Žena okamžitě hovor ukončila.

O několik dní měla ta samá paní další obdobný telefon, ale z jiného neznámého čísla. Volajícího, který se ale v tomto případě představil jako policista, žena již na základě předešlého telefonátu poznala. Při druhém hovoru ji volající oslovoval dokonce jejím jménem, což ženu překvapilo. Tentokrát jí neznámý muž sdělil, že  figuruje v jiném sjednaném bankovním úvěru, ale už jen jako ručitel. Úvěr měl být sjednán na částku 100 000 korun. Žena opět pochopila, že se jedná o podvod, telefonický hovor ukončila a vše oznámila na policii.

Oba hovory byly ze strany podvodníka vedeny pouze v ruském jazyce. Kontaktovaná žena je původem cizinka, která již několik let žije v České republice a češtiněplně rozumí.

Plzeňští policisté se případem zabývají a dále varují širokou veřejnost, zvláště ruskojazyčné cizince, před podobnými telefonáty, které při absenci obezřetnosti nemusejí dopadnout jako ve výše udenených případech.

Jak podvodníci fungují:

Rusky hovořící pachatel telefonicky kontaktuje ruskojazyčné klienty českých bank jako bankéř nebo policista s různou legendou:
např. - že došlo k přímému ohrožení peněžních prostředků na účtu volaného s tím, že je nutné jeho prostředky zabezpečit převodem na jiný bankovní účet,
        - vyžaduje přihlašovací údaje a hesla do internetového bankovnictví a následnou součinnost volaného při ověření transakcí pomocí SMART klíče
         - navádí volaného ke stažení aplikace sloužící ke vzdálené správě telefonu nebo počítače
       - případně zjišťuje identifikační údaje platebních karet, přičemž následně dochází k neoprávněnému odčerpání peněžních prostředků z účtu volaného.
 I smyšlená legenda o fiktivně založeném úvěru není výjimkou.

Veškeré informace, které jsou na vás telefonicky vyžadovány:
vždy ověřujte
neposílejte ani nesdělujte své osobní údaje k běžným účtům a svá hesla
neposkytujte informace ke svým platebním kartám
nereagujte na hrozby a výzvy pachatele
nestahujte žádné aplikace do mobilního ani jiného zařízení, o které jste pachatelem požádáni

Chráníte si tím svůj majetek a vaše soukromí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.02.2022 07:03



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka