Koutský minipivovar rozšiřuje výrobu

Koutský minipivovar, který začal vyrábět loni v květnu čtyři druhy vlastních piv, rozšíří do letošního května výrobní kapacitu ze současných 5500 hektolitrů na 15.000 hektolitrů ročně.

Cílená propagace v Plzni

Koutský minipivovar, který začal vyrábět loni v květnu čtyři druhy vlastních piv, rozšíří do letošního května výrobní kapacitu ze současných 5500 hektolitrů na 15.000 hektolitrů ročně. Zájem o pivo byl v létě tak velký, že by ho pivovar prodal třikrát tolik, řekl kdyňský podnikatel Jan Skala, který před pěti lety koupil areál v Koutě na Šumavě. Před 36 lety tam skončila výroba Koutského piva, které bylo díky místní vodě nejvyhlášenější v západních Čechách i v Bavorsku.

"Chceme být na poptávku připraveni," uvedl Skala. Nyní zaváží pivo do 30 restaurací na Domažlicku, Klatovsku, do Chebu a nově se s ním prosadil také v Plzni, Mekce piva. Zájem pivařů je prý vyšší díky tomu, že pivo má "plnou chuť". Na rozdíl od nejprodávanějšího piva Gambrinus, který se točí ve více než 90 procentech hospod v Plzeňském kraji, je podle Skaly vyráběno ze stoprocentního chmelu i sladu. Firma nepoužívá koncentráty a nepasterizuje.

U konzumentů také rozhoduje cena. Pivovar prodává padesátilitrový sud "desítky" za 900 korun. "Gambrinus je zhruba o 250 korun dražší," řekl Skala. Cena devět korun za půllitr je v regionu nejnižší z čepovaných piv. Sud "dvanáctky" prodává firma za 1175 Kč. Desítka a dvanáctka tvoří 80 procent prodejů. Dále firma vyrábí "speciály" - černé čtrnáctistupňové pivo, jehož cena je 12,75 Kč za půllitr, a tmavou "osmnáctku" za 30 korun.

Podnikatel už dal do technologie 25 milionů korun, do rozšíření ležáckých sklepů půjdou statisíce. Plně automatizovaný pivovar má čtyři zaměstnance.

"Letos počítám s prodejem do 6000 hl," uvedl Skala. Firma ale vyrobí až trojnásobek a dozrávané pivo prodá postupně. Chce se dostat na výstav 30.000 hl, který měl koutský pivovar před válkou. Pokud by prodával 15.000 hl ročně, tak zdvojnásobí výstav nejdéle do pěti let. V příštích letech chce zřídit ve sklepě historickou krčmu s 300 místy, opravit fasádu a střechu.

"Je to atrakce pro turisty, zejména v létě. Cena je velmi dobrá, chtělo by to ještě větší reklamu," uvedl starosta obce s 1150 lidmi Václav Duffek. Skala, který prodává své pivo v obecní hospodě, je šestým majitelem areálu s dvouhektarovým pozemkem, ale prvním, který tam něco vybudoval. V Koutě je dostatečný počet lůžek, celkem 180, v bývalé škole v přírodě patřící obci.

Nejznámější Koutský granát se na panství vařil od roku 1736 do roku 1971. Současný pivovar nechal postavit hrabě Stadion v roce 1870. Zásoboval i Prahu a Bavorsko. Na návsi byl automat na pivo na žetony.

V Plzeňském kraji je kromě Prazdroje malý pivovar Chodovar na Tachovsku, minipivovary v Dobřanech u Plzně a v krajském městě. Od 16. do konce 19. století fungovalo jen na Domažlicku 17 pivovarů, v celém kraji jich bylo kolem 150. V sousedním Bavorsku jich je stále v provozu kolem 1000.

Doporučení redakce pro milovníky wellness, cestování a kvalitního českého piva: dopřejte si unikátní zážitek a načerpejte nové síly v pivních lázních v Nepomuku!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.01.2007 14:26



3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka