Kraj podpoří technické vzdělávání

Rada schválila vyhlášení dotačního programu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2022“. Program je financován z krajského rozpočtu a je na něj alokován jeden milion korun.

Cílená propagace v Plzni

„Cílem dotačního programu je zvýšení motivace žáků základních škol ke studiu technických oborů formou poskytnutí neinvestičních finančních prostředků středním školám, které vyučují technické obory a zvýšit jejich motivaci k větší prezentaci technických oborů a získávání žáků ze základních škol,“ říká radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Plzeňský kraj tak pokračuje ve své v nově nastavené filosofii zaměřit se s propagací technického vzdělávání nejen na střední, ale zejména na základní školy, v nichž je třeba podnítit zájem dětí i rodičů o technické obory. Velkým zaměstnavatelům v kraji chybějí zejména technické profese zaměřené na manuální zručnost -  mechatronici, elektromechanici, strojní zámečníci, svářeči a lakýrníci. Volných pracovních pozic lze u nich počítat řádově na stovky míst.

„Žádost o příspěvek Plzeňského kraje na své projekty ke zvýšení zájmu o technické obory proto mohou žádat školy, které jsou vhodným způsobem vybaveny technickým zázemím, a jsou schopny poskytnout žákům II. stupně základních škol přípravu pro studium technických oborů na středních školách v našem kraji,“ upřesňuje Vladimír Kroc.

Škola musí aktivně pracovat se žáky základních škol v následujících činnostech: elektrotechnických, stavebních, zpracování kovových materiálů, zpracování dřeva, programování a robotizace v technických oborech vzdělávání, zemědělství, technické semináře. Žadatel o příspěvek kraje musí garantovat trvání práce se žáky minimálně 2 hodiny týdně po dobu 2 měsíců, tzn., že musí proběhnout nejméně 8 setkání. To platí i pro technické semináře. Minimální počet žáků ve skupině jsou 4 žáci.

Žádosti musí být podány do 6. 9. 2022 a to výhradně elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace, která je přístupná na adrese: http://dodate.plzensky-kraj.cz/.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka