Krajské dotace podpoří dobrovolné hasiče, válečné hroby i sportovce

Členové krajské rady schválili vyhlášení dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2017“ v celkové výši 14,35 milionu korun.


Program zahrnuje tyto dotační tituly:

* Příspěvek na nákup nového dopravního automobilu

Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje nákup nového dopravního automobilu obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu. 

* Příspěvek na věcné vybavení

Příspěvek je určen na nákup a opravy požární techniky a věcných prostředků požární ochrany pro JSDHO.

* Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky

Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje částkou 500 000 Kč nákup nové cisternové automobilové stříkačky obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu.

* Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu

Příspěvek je určen na opravy cisternové automobilové stříkačky, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 700 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.

* Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu

Příspěvek je určen na opravy jakékoliv cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 200 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.

Vyhlášení dotačního programu „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2017“ 

Rada kraje schválila vyhlášení dotačního programu s názvem „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2017“ v celkové výši 200 tisíc korun. Úkolem kraje je dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, péče o všestranný rozvoj svého území. Úkolem krajského úřadu je dle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech (dále jen zákon o válečných hrobech), koordinace péče o válečné hroby v rámci kraje. Ke splnění těchto úkolů je předkládán dotační program, jehož cílem je systematická pomoc při obnově poznatelného stavu válečných hrobů a pietních míst na území Plzeňského kraje.

Péči o válečný hrob dle zákona o válečných hrobech zabezpečuje vlastník válečného hrobu, a pokud není znám, vlastník nemovitosti, na které je válečný hrob umístěn. Nejčastěji tato povinnost stíhá obce, často pak obce malé, kterým jejich rozpočet neumožňuje realizaci potřebné opravy. Jednou z priorit navrhované podpory je proto skutečnost, že válečný hrob se nachází na území obce s počtem obyvatel do 2 000. Finanční spoluúčast kraje na realizaci akce opravy nepoznatelného válečného hrobu je navrhována max. 90 % z celkových nákladů.

Vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu v roce 2017 

Členové Rady Plzeňského kraje schválili vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu: Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017, Bezpečné branky 2017, Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017 v celkové výši 30 milionů korun. 

a) Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017 (20 mil. Kč)

Cílem programu je podpora k vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje, podpora pravidelné  i ostatní sportovní činnost dětí a mládeže, podpora při pořádání a organizaci sportovních akcí a sportovních soutěží pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje, podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže zaměřených na sportovní a tělovýchovnou činnost, podpora propagace sportu a jeho pozitivního působení na hodnotovou orientaci dětí a mládeže, soutěživost, rozvoj všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých, podpora tělovýchovné a sportovní činnosti dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro sport a zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem včetně podpory činnosti paralympijského týmu. Podpora materiálně technického vybavení sportovních organizací, příspěvek na náklady spojené s provozem a údržbou objektů sloužících k provozování pravidelné sportovní činnosti.

b) Bezpečné branky 2017 (2 mil. Kč)

Na základě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy Plzeňského kraje je cílem tohoto programu zvýšit bezpečnost dětí na fotbalových, házenkářských hřištích, hřištích pro pozemní hokej a na ostatních sportovištích v Plzeňském kraji instalací bezpečných branek. 

c) Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017 (8 mil. Kč)

Cílem programu je poskytnout podporu na vybudování a modernizaci sportovišť, která jsou ve vlastnictví obcí, škol a školských zařízení nebo spolků působících v oblasti tělovýchovy a sportu, a tím přispět k vytvoření dostatečné nabídky moderních sportovních a tělovýchovných zařízení v Plzeňském kraji.

Žádosti o dotace budou přijímány v termínu od 27. 2. 2017 do 13. 3. 2017.

Dotace do sportu byly v předchozích letech rozpočtovány následovně:

2014

* Podpora tělovýchovy a sportu: 2 550 000 Kč (rozděleno celkem 7 550 000 Kč)

* Bezpečné branky: 500 000 Kč

* Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 0 Kč

2015

* Podpora tělovýchovy a sportu:7 000 000 Kč 

* Bezpečné branky: 1 000 000 Kč

* Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 3 000 000 Kč

2016

* Podpora tělovýchovy a sportu:10 000 000Kč 

* Bezpečné branky: 2 000 000 Kč

* Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 8 000 000 Kč



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka