Krajský úřad vystavuje nejmohutnější památné stromy

Soubor 35 fotografií nejmohutnějších památných stromů České republiky od fotografa Pavla Hössla je vystaven od pondělí 26. ledna 2015 v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Výstavu zahájil radní pro oblast životního prostředí Václav Štekl.

Cílená propagace v Plzni

„Tyto unikátní stromy jsou živou památkou a byl jsem velice překvapen zjištěním, že největší z těchto památných stromů má obvod až třináct metrů. Také sama historie některých unikátů mluví za sebe, když si představíme, že jsou staré i šest stovek let,“ uvedl radní Václav Štekl.  

Unikátní fotografie představil na zahájení také jejich autor, který se památnými stromy zabývá už řadu let, Pavel Hössl. „Do světa těchto živých památek mne přivedla doktorka Marie Hrušková a také ona má podíl nejen na této výstavě, ale též na knize Nejmohutnější památné stromy, která mapuje unikátní velikány v celé ČR,“ řekl Pavel Hössl. Dodal také, že právě památné stromy nesou velkou kulturní i historickou hodnotu: „Proto potřebují velkou péči a já sám doufám, že až tyto velikány znovu navštívím, abych je vyfotil, budou stále ve stejné kondici.“

Soubor 35 fotografií nabízí výběr památných stromů, které se nachází v celé České republice. Například na Tachovsku byla objevena objemem největší borovice u nás. Mezi unikáty se řadí také tzv. tuplovaná jedle, Douglaska, která má obvod kmene více než 570 cm a na výšku měří 38 metrů.

Návštěvníci si mohou výstavu, která byla realizována za přispění Plzeňského kraje, prohlédnout v prostorách schodiště v 1. patře budovy krajského úřadu až do 6. února 2015.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka