Lahodné řecké speciality v Plzni!

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Řecko je místem, kde se narodil bůh úrody a vína Dionysos. Proto není divu, že řecká vína patří léta mezi nejlepší na světě a právem se objevovala na stolech předních evropsk...

Cílená propagace v Plzni

Počátky pěstování a výroby vína v Řecku je staré 6500 let. Řecko je zemí s druhou nejstarší historií pěstování a výroby vína. Řecko je místem, kde se narodil bůh úrody a vína Dionysos. Proto není divu, že řecká vína patří léta mezi nejlepší na světě a právem se objevovala na stolech předních evropských panovníků. Pěstování vinné révy a pití vína bylo odedávna neoddělitelnou součástí řecké kultury - ze začátku se považovalo za posvátný a léčivý nápoj, později se stalo běžným požitkem.

Víno se až donedávna v Řecku tradičně vyrábělo z domorodých odrůd. Nejstarší dochovaný zápis o moderních řeckých odrůdách je báseň z roku 1601, která si zachovává speciální místo v análech řecké ampelografie a zaznamenává 34 různých odrůd pěstovaných na ostrově Zákynthos. Také o čtyři století později lze konstatovat, že budoucnost vinohradnictví a vinařství Řecka spočívá v jeho místních odrůdách a vínech z nich vyrobených. Zejména ceněné jsou kultivary Aghiorgitiko, Assyrtiko, Malagousia, Mandilaria, Moschofilero a Xynomavro. V dobách, kdy jsou jak vinařští profesionálové, tak konzumenti už znuděni ve světě všudypřítomným Chardonnay a Cabernetem, Řecko nabízí něco úplně jiného: starobylé odrůdy z viničních tratí známých již z dob antických, které dávají vína s unikátním charakterem. Navíc má novou generaci mladých a dynamických vinařů, kteří studovali na vinařských školách ve Francii, Německu či Kalifornii a procestovali světové vinařské oblasti, aby se vrátili a založili svá vlastní vinařství nebo pracovali jako enologové ve velkých, moderně vybavených firmách.

Množství řeckých vín je ohromné. Tento vysoký počet různých druhů je dán klimatem, pěstuje se zde na300 druhů révy. Vinohrady potkáte na každém kroku – ať jste na pobřeží, v horách či na ostrovech s výskytem kamenité půdy nebo půdy sopečného původu. Vína, která nabízí vinárna „Ptačí hnízdo“ pochází s oblasti řecké Makedonie, Nemea a Mantinia.

Makedonie

Řecká Makedonie (nezaměňovat se samostatnou Bývalou jugoslávskou republikou Makedonie) se rozkládá na severu země a má nejchladnější podnebí ze všech vinařských regionů Řecka. Vína mohou postrádat typické vlastnosti jižních vín, jako jsou kulatost a teplo, jsou však velmi elegantní. Drama a Kavala jsou dvě oblasti ležící jižně od bulharských hranic, na které je v poslední době zaostřeno. Říká se jim řecké Bordeaux.

Moderní řecká vína se také už delší dobu produkují na třech poloostrovech oblasti Chalkidiki: Kassandra, Sithonia a Athos.

Makedonie má ještě tři další udělené apelace původu AOC, a to Naoussa, Goumenissa a Amindeo, kde převládá ušlechtilá odrůda Xynomavro, kterou někteří přirovnávají k burgundskému Pinot Noir, zatímco jiní tvrdí, že tato vína jsou podobná vínům Barolo a Barbaresco z Piemontu. Nicméně pravdou je, že Goumenissa a Naoussa jsou vína, která jsou vhodná pro delší zrání, z výjimečných ročníků až 15 let.
Peloponés

Ačkoliv je přibližně 50 % místních hroznů určeno ke konzumaci jako stolní nebo pro výrobu rozinek, Peloponés dává rovněž exkvizitní vína. Příkladem je AOC Nemea, což je ostatně centrum produkce červených vín s rozmanitými půdními, stanovištními a klimatickými podmínkami, které umožňují ušlechtilé odrůdě Aghiorgitiko (Svatý Jiří) vyprodukovat velmi verzatilní vína, od svěžích rosé přes lehká červená až po hutná, hluboká vína s bohatou strukturou, která mohou zrát i 10 let. Kromě Nemey zde leží také oblast AOC Mantinia, známá pro svá elegantní bílá vína z odrůdy Moschofilero z vysoko položených vinic nad 600 m n. m., a AOC Patras proslavená sladkým červeným vínem Mavrodaphne.

Již dlouhou dobu patří řecká vína k vyhlášeným produktům, značkové víno hravě obstojí i mezi tvrdou mezinárodní konkurencí. Znalost pěstování révy se odtud kdysi rozšířila do Evropy. V době turecké nadvlády se kvalita vína snižovala, vinařství však udělalo velký pokrok a v současnosti se Řecko opět prosadilo na trhu kvalitních vín. Mladí vinaři spojili moderní poznatky a staré tradice a vyrábějí charakteristické a zajímavé druhy vín, ve kterých naleznete jak historii, tak krásu prosluněné řecké krajiny.Kvalitní víno k Řecku neodmyslitelně patří.

V nabídce plzeňské vinárny Ptačí hnízdo najdete:

LAFKIOTIS Moschofilero - suché bílé, oblast Mantinia, 100% Moschofilero, světlá zelenožlutá barva, aroma květů růží, rozmarýnu, sušených fíků, kdoulí, ale také manga, melounu a tropického ovoce. Plná chuť s dlouhou ovocnou dochutí. Podává se k mořských plodům a středomořské kuchyni.

LAFKIOTIS Kleoni Imiglykos bílé - polosuché bílé, oblast Nemea, 100%Roditis, světlá zelenožlutá barva, výrazné aroma sladkého jablka, kiwi a melounů. Příjemná dlouhá dochuť . Podává se k dezertům, k sýrům.

LAFKIOTIS Kleoni Imiglykos červené - polosuché červené, oblast Nemea, 100% Agiorgitiko, světlečervená barva, aroma cherry a červeného ovoce. Bohatá a plná textura s e sladkokyselou úpravou. Přetrvávající chuť po ochutnání. Podává se k bílým i červeným masům.

AGIORGITIKO LAFKIOTIS - červené suché, oblast Nemea, 100% Agiorgitiko, zraje 12 měsíců v dubových sudech, červenofialová barva, aroma cherry, růží, angreštu a jahod překryté vrstvou bílého a černého pepře. Bohatá chuť ovoce se zemitými tóny. Podává se při teplotě 16-18°C a je perfektním doplňkem k červenému masu, sýrům a sladkým omáčkám.

ALPHA Xinomavro Reserve Old Vines - suché červené, severozápadní Makedonie, Amyndeon, 100% Xinomavro, zraje 18-24 měsíců v dubových sudech, tmavě rubínová barva, komplexní aroma s typickou vůní sušených rajčat, tmavých plodů, třešní, jahod, višní, lékořice a koření. Bohata plná chuť ostružin a švestek, příjemné taniny a dlouhá chuť po ochutnání s přetrvávající vůní. Podává se k červeným grilovaným masům, k jehněčímu masu, k jemným kořeněným sýrům.

NAOUSSA BOUTARI - suché červené, oblast Naoussa, 100% Xinomavro, zraje 12 měsíců v dubových sudech, 2 měsíce v láhvi, víno s tmavě červenou barvou a velmi intenzivní vůní oliv, rajčat, červených plodů, dubového sudu a koření. V ústech je velmi vyvážené a plné. Silné víno s aromatickou příchutí pepře a bobulí po ochutnání. Podává se k červeným masům, pikantním omáčkám a sýrům.

Kromě řeckých vín nabízí vinárna „Ptačí hnízdo“ také speciality z řeckého těsta Filo.

Můžete si pochutnat na řeckých sýrech Feta, Sachanaki, Halloumi, Kefalotiri, zapečených v těstě Filo, uspokojit mlsné jazýčky Pitakiji s bramborami a houbami; se zelím, cibulkou a vejci; se špenátem a sýrem nebo s masem a cibulkou, a jako sladkou tečku si dat Krustadu s jablky nebo Hnízdo Filo s tvarohem a rozinkami.

A pokud tyto pokrmy doprovodíte lahodným řeckým vínem a dobrou společnosti – zaručeně to bude jeden s nejpříjemnějších večeru, na který budete rádi vzpomínat ...

Otevírací doba Ptačího hnízda:

PONDĚLÍ - SOBOTA
od 11:00 hodin do 23:00 hodin

Bendova 12 (vchod je z ulice Kardinála Berana), Plzeň, 301 00
Telefon: +420 377 227 684
E-mail: market.mo@seznam.cz
Web: www.ptacihnizdo.cz
FACEBOOK: www.facebook.com/ptacihnizdo


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 13.03.2014 10:07




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka