Legendární Uriah Heep i soulová superdiva Bettye LaVette zazpívají v Měšťanské besedě

Legendární hard rocková kapela Uriah Heep, která za svou hudební kariéru prodala po celém světě neuvěřitelných 30 milionů hudebních nosičů, a famózní soulová superdiva Bettye LaVette, která zpívala ve Washingtonu na inauguraci prezidenta Baracka Obamy. Co mají tyto zdánlivě nesourodé světové hvězdy společného? Koncem března vystoupí v Měšťanské besedě v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Netradiční spojení starého dobrého klasického hard rocku a secesních prostor Měšťanské besedy. To čeká fanoušky Uriah Heep v úterý 22. března 2016, kdy je přivítá zpěvák Bernie Shaw pozdravem „Dobrý den“ a jistě přidá něco ze základů češtiny, kterou se naučil díky manželce Radce.

Hard rocková skupina Uriah Heep vznikla vroce 1969 vanglickém Birminghamu. Spolu s Led Zeppelin, Black Sabbath a Deep Purple patří do slavného čtyřlístku kapel, jenž v sedmdesátých letech formoval nový hudební směr. Název kapely vznikl podle záporné postavy zrománu David Copperfield od Charlese Dickense. V jejich repertoáru je kladen důraz na melodickou linku písní a použití vícehlasných doprovodných vokálů. Proto byli někdy vžertu nazýváni jako The Beach Boys heavy metalu.

„I přes nelehké začátky, četné změny ve složení kapely se stali Uhriah Heep legendou, která za svou kariéru prodala po celém světě přes 30 milionů hudebních nosičů, a určitě stojí za to si je přijít poslechnout do krásných prostor Měšťanské besedy. Navíc nabízíme do 16. ledna zvýhodněnou vánoční cenu,“ láká na koncert Ivan Jáchim, ředitel pořádající agentury Dominik centrum.

Od svého založení koncertovali „Uriáši“ v 52 zemích světa a získali přívlastek jedné z nejlepších „live“ rockových kapel na světě. Jejich nesmrtelné hity jako Lady In Black, Gypsy, Walking In Your Shadow nebo July Morning se dodnes řadí do klenotnice světové rockové hudby. První jmenovaný evergreen Lady In Black u nás téměř zlidověl díky coververzi od Aleše Brichtys názvem Slečna závist, kterou nahrál spolu se skupinou Arakain.

Zapomenutá a znovuobjevená soulová diva Bettye LaVette je interpretkou nejvyšší kvality (dvakrát nominována na Grammy) a je jedno, zda se pustí do skladby z oblasti country, rocku, popu, jazzu nebo blues – vždy se dokáže dostat k jádru písně, přetavit ji v čistokrevné rhythm & blues a vyždímat z ní emoce do posledního písmenka.

Ve středu 23. března 2016 zavítá tato královna soulu, která se vČeské republice představí vůbec poprvé, do Měšťanské besedy. Narodila se jako Betty Jo Haskins 29. ledna 1946 vMuskegonu ve státě Michigan. Narozdíl od svých vrstevnic nezačínala vkostele. Byla odkojena na nahrávkách, které zněly z obýváku z juke boxu jejích rodičů. V roce 1962, když jí bylo 16 let, se přejmenovala na Bettye LaVette. Po pár úspěšných singlech se Bettye vzepře producentovi a následuje vyhazov. O 10 let později se vydavatelství ozývá znovu s nabídkou, aby Bettye natočila své první album. Těsně před vydáním ale vedení veškeré přípravy zarazí. Druhé album Tell Me A Lie natočila až o dekádu později a pak se na dlouhou dobu odmlčí.

Následující roky jsou v životě Bettye LaVette jednou velkou řadou proher, nenaplněných slibů, zklamání, bojů
s drogovou závislostí a alkoholismem. Všeobecný respekt si získá teprve v roce 2003 s albem A Woman Like Me, které se dočkalo největší bluesové pocty – ceny W. C. Handyho za comebackové album roku. The New Yorker
o ní píše jako o „poslední velké černošské lidové zpěvačce“, The Minneapolis North Star dodává, že „LaVette je nejvíce emocionální zpěvačka R & B na světě.“ Bettye následně vydá pět studiových alb, koncertuje po celém světě a vydává knihu vzpomínek, ve které si nebere servítky. Veliké pocty se Bettye LaVette dostává v roce 2009, kdy zpívá ve Washingtonu na inauguraci prezidenta Baracka Obamy. „Někteří zpěváci zpívají...a pak je tu Bettye, která nejen že zazpívá píseň, ale ještě v ní žije. Stál jsem tak blízko, že jsem jí to viděl v očích,“ říká Jon Bon Jovi, který s ní na této akci zpíval duet. „Když jsem viděl poprvé ukázku koncertu Bettye, absolutně mě nadchla. Zjejího projevu cítíte emoce, pokoru, prožitek, sílu…její vystoupení se prostě musí zažít“ doporučuje koncert Ivan Jáchim.

Vstupenky na oba koncerty lze zakoupit na www.mestanskabeseda.cz a v dalšíchobvyklých předprodejích. Vstupenky na koncert Uriah Heep je navíc možné koupit do 16. ledna za zvýhodněnou cenu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.12.2015 07:58




14 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka