Legiovlak bude mít v neděli zastávku v Dobřanech

V neděli 17. července se v Dobřanech na jižním Plzeňsku zastaví Legiovlak. Repliky legionářských vagónů z let 1918 až 1920 budou na zdejším nádraží přístupné od 9 do 19 hodin. Ve 14 a v 17 hodin se uskuteční ukázka konce železnorudské vzpoury.

Jarní servisní akce AUTO CB

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské. Věrná replika legionářského vlaku připomíná období let 1918 – 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020. Nádraží v Dobřanech bude jeho letošní sedmnáctou zastávkou.

Legiovlak se skládá z 12 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 – 1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 16.07.2016 10:18



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka