Kuřecí maso má v našem jídelníčku stále zásadní postavení. V celosvětovém žebříčku spotřeby masa zaujímá jednoznačně nejvyšší příčku. Obliba kuřecího masa a kuřecích výrobků souvisí zejména s jeho dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou. Obecně lze říci, že kuřecí maso je zdravé, významná je zejména jeho nutriční hodnota. Na kvalitu kuřecího masa má největší vliv hlavně způsob krmení drůbeže a prostředí jeho chovu. Je-li k dispozici kvalitní surovina, pak už záleží jen na kuchaři. V případě Drůbežářského závodu Klatovy, druhého největšího zpracovatele kuřecího masa u nás, je kvalita kuřecího masa garantována. Mezi hlavní pozitiva patří domácí původ masa, dobrá chuť a tradiční způsoby zpracování všech výrobků bez použití chemických aditiv.
„Obliba kuřecího masa stoupá, což potvrzuje výše spotřeby drůbeže na jednoho obyvatele v České republice za rok. Ta v současnosti činí zhruba 24 kg, zatímco v roce 1975 byla spotřeba pouhých 9,6 kg,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. “Vysoká obliba kuřecího masa souvisí zejména s dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou. Kuřecí maso má ve srovnání s masem ostatních zvířat mnohem nižší energetickou hodnotu. A naopak vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, které jsou pro lidský organismus nezbytné,“ dodává Ing. David Bednář.
Maso drůbeže označované jako maso bílé – dietní – je křehké a lehce stravitelné. Obsahuje málo tuku, zvláště kuřata mají nižší energetickou hodnotu. Kuřecí maso má i příznivý obsah minerálních látek, zejména železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Kuřecí maso je jemné, křehké, lehce stravitelné a můžeme jej velmi dobře kombinovat s jinými potravinami. Používá se při různých dietách a stravovacích omezeních, a to zejména díky nízkému procentu tuku ve svalovině. V neposlední řadě je nezanedbatelným zdrojem bílkovin potřebných k výživě.
Kuřecí maso je:
* Výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.
* Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
* Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru. Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
* Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.
* Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.
Způsobů, jak připravit kuře je nesčetně mnoho. Každá kultura a také každý kuchař má své osvědčené recepty.
Drůbežářský závod Klatovy doporučuje Kuřecí řízečky obalované v kuskusu:
Ingredience
* 160 g spařeného kuskusu
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 2 lžíce římského kmínu
* 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
* 1 lžíce nahrubo nasekaných
koriandrových lístků
* mořská sůl a čerstvě mletý pepř
* hladká mouka na obalování
* 400 g kuřecích řízků, rozdělených
na malé medailonky
* 2 vejce, lehce rozšlehaná
* slunečnicový olej na smažení
* listový salát, zelené fazolky či
špenát
Příprava jídla
1. V míse promíchejte kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.
2. Do jednoho talíře nasypte mouku a do jiného dejte vejce. Kuřecí medailonky obalte nejdřív v mouce, potom ve vajíčku, pak v kuskusové směsi.
3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 cm oleje. Na středním plameni smažte řízečky 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
4. Řízečky pokládejte na listový salát apod.