Lékař z Jemenu, prodejce koní. Další podvodníci útočí

Policisté řeší další případy kyber kriminality. V prvním případě žena legendě lékaře z Jemenu "nenaletěla", žádné peníze z ní nevylákal, a tak ji začal vydírat.

Cílená propagace v Plzni

 V druhém případě neznámý pachatel z poškozené ženy vylákal 300 tisíc korun při prodeji koní ze zahraničí. 

I kriminalisté z územního odboru Plzeň – venkov včerejšího dne přijali případ vydírání, který se stal v internetovém prostředí. Třiačtyřicetiletá žena se přes sociální sítě seznámila s mužem, který o sobě tvrdil, že pracuje jako doktor v Jemenu. Po krátké komunikaci chtěl po ženě zaplatit několika tisíc eur potřebných k proclení balíčku, který jí poslal. Žena se zachovala správně a podvodníkovi "nenaletěla", peníze neposlala a ani si na jeho naléhání žádné nepůjčila. S údajným doktorem ukončila komunikaci na sociální síti a nahlásila jeho profil správci sítě. Jenže pachatel pokračoval dál. Ženu kontaktoval na její e-mail, kde ji začal vyhrožovat likvidací jí i její rodiny. Zřejmě z důvodu umocnění pocitu, že své výhružky myslí vážně, jí poslal fotky jejího domu a jejich příbuzných. Ani po těchto výhružkách se žena nezalekla a místo zaslání peněz přišla celou věc oznámit na policii. Policisté v tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Také policisté na Blovicku se zabývají dalším z mnoha případů podvodu, který pachatel provedl přes internet. Poškozená sedmačtyřicetiletá žena zareagovala na inzerát, kde byla nabídka koupi dvou fríských koní. Žena komunikovala s prodejcem přes e-mail, přes který se domluvili na ceně za koně i za jejich přepravu z Nizozemska. Žena poslala peníze ze prodej koní, ale přepravní společnost, která měla koně převést do České republiky, požadovala další doplňující platby za očkování, stravu a jiná další povolení. Když slibovaní koně v domluvený čas nedorazili, přišla žena celou věc oznámit na policii a v celkovém součtu přišla o 300 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu.

foto: pčr

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 29.07.2023 08:06



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka