Na návštěvníky Hojsovy Stráže čeká nová naučná stezka, Železnorudsko bude slavit osvobození

S příchodem měsíce května startuje letní sezona v šumavském středisku Železná Ruda. Díky příznivému počasí jsou již návštěvníkům k dispozici všechny cyklotrasy i naučné stezky v oblasti.

Jarní servisní akce AUTO CB

O květnových víkendech bude v provozu lanová dráha na Pancíř. Letošní novinkou  sezony je naučná stezka mapující zajímavosti z historie i současnosti Hojsovy Stráže a okolí.

Výchozím místem zhruba 17kilometrového okruhu je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Hojsově Stráži. „Stezka má 11 zastavení, na kterých jsou umístěny informační tabule a na některých místech také odpočívadla. Jedno ze zastavení například připomíná hlásku protivzdušné obrany, která kdysi stávala v lesích poblíž obce. Zajímavostí je původní betonová panoramatická mapa okolí, která se zde zachovala a nyní byla obnovena. Další zastávkou je vyhlídka na vrchu Liebeshöhe, odkud lze dohlédnout například na Královský hvozd,“ uvádí místostarosta Železné Rudy Ing. Milan Kříž. Náklady na vybudování naučné stezky dosáhly zhruba 170 tisíc korun, 85 procent tvořila dotace z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3. Na rodiny s dětmi čeká v Hojsově Stráži další novinka v podobě nedávno dokončeného dětského hřiště.

Květen patří v Železné Rudě také oslavám 70. výročí konce druhé světové války. Město osvobodila americká armáda 1. května 1945. V letošním roce se zde oslavy v režii Železnorudského klubu uskuteční v sobotu 9. května. „Výročí připomene vzpomínková akce u pomníku americké armády před Zámečkem, která začne ve 12 hodin. Následovat bude zábavný program. Již v úterý 5. května v 10 hodin dorazí do Železné Rudy konvoj amerických džípů. V centru budou k vidění do 10.45 hodin,“ připomíná starosta města Ing. Michal Šnebergr.

K dalším akcím, které se v průběhu května uskuteční v Železné Rudě, patří Česko-bavorská neděle s bleším trhem, hudbou a občerstvením, která proběhne u bývalé celnice v Alžbětíně v neděli 10. května od 10 hodin.  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.05.2015 17:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka