Lidé z Plzeňského kraje v lékárnách zjistí, jak staré jsou jejich cévy

Zda odpovídá stav jejich cév kalendářnímu věku, se zájemci od listopadu dozví v sedmi lékárnách v Plzeňském kraji. Místní lékárnici totiž nabídnou lidem měření cévního věku za pomoci speciálního přístroje, který je v České republice poprvé.

Jarní servisní akce AUTO CB

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, konkrétně na nemoci srdce a cév. Kardiovaskulární choroby jsou příčinou úmrtí 50 % populace. „Porovnání stáří cév v naší lékárně lidem ukáže, jak velké je u nich riziko vzniku srdečních a cévních chorob. V případě alarmujících hodnot doporučíme pacientovi navštívit s  výsledky jejich ošetřujícího lékaře,“ říká Mgr. Miroslava Vladařová z Alphega lékárny Na Náměstí v Přešticích. 

Podle kardiologů se za posledních 10 let podařilo snížit úmrtnost na nemoci srdce a cév o 20 %, a to především díky účinnějším diagnostickým a léčebným postupům. Zásadní vliv také hrálo postupné snižování hladiny cholesterolu a lepší péče o nemocné s vysokým krevním tlakem

„Prevenci vnímáme jako naprosto zásadní. Před několika dny jsme nabízeli lidem měření tlaku a cholesterolu. Drtivé většině jsme naměřili vysoké hodnoty a bohužel se od nich dozvěděli, že se nijak neléčí. Obecně lze říci, že vysoký krevní tlak nacházíme přibližně u poloviny českých dospělých mužů a u více než třetiny žen,“ popisuje kardiolog, doc. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC. Na tuhnutí tepen, a tedy zvyšující se riziko kardiovaskulárních chorob, má dle jeho slov vliv věk, pohlaví, váha, krevní tlak, genetické faktory, ale také výživa a sport a nemoci, se kterými se člověk potýká, například diabetes. „Tuhnutí cév lze omezit snížením tělesné váhy, změnou stravování a životního stylu vůbec, snížením příjmu soli a mírnou konzumací alkoholu,“ říká doc. Václavík. 

Podle koordinátorky akce PharmDr. Hany Chudobové stárnou cévy společně s celým organismem. Stárnutí cév je spojeno s ukládáním aterosklerotických plátů, snižováním prostupnosti cév a zvyšováním jejich tuhosti. Čím více jsou cévy zanesené a tužší, tím vyšší vykazují cévní věk. 

„Životní styl Čechů se sice pomalu mění k lepšímu, ale to platí spíše o mladší generaci. Řada pacientů bohužel dá přednost užívání léků před sportem či změnou stravovacích návyků. Vzhledem k výskytu a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby jsme nakloněni jakékoliv preventivní ověřené aktivitě, která nám pomůže odhalit riziko u pacientů včas,“ uvádí předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Tzv. Poradny pro cévní věk budou k dispozici lidem až v 250 lékárnách po celé České republice. Lékárníci nabídnou zájemcům také změření tlaku a srdeční frekvence. V Plzeňském kraji budou letos lékárníci měření provádět ve 2 lékárnách v Přešticích, ve 3 lékárnách v Sušici a po 1 lékárně v Klatovech a Nýrsku. Další lékárny se budou postupně připojovat. Akce bude probíhat až do června 2017. Seznam lékáren a data měření lze sledovat na webových stránkách alphega-lekarna.cz v sekci Cévní věk – Poradna.


O Alphega lékárnách

Alphega lékárny jsou největší sítí nezávislých lékáren v Evropě s více než 5 600 členskými lékárnami v osmi zemích (Velká Británie, Francie, Itálie, Španělsko, Turecko, Německo, Nizozemí a ČR). V České republice se síť Alphega lékáren rozrůstá od roku 2008 a v současnosti čítá více než 250 lékáren. Alphega lékárny podporuje společnost Alliance Healthcare.

Alphega lékárny zajišťují dostupnost lékárenské péče v malých i velkých městech po celé České republice. Nabízejí profesionální služby kvalifikovaných lékárníků a farmaceutických laborantů. Organizují řadu preventivních měření pro širokou veřejnost a podporují individuální přístup k zákazníkům. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.11.2016 10:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka