Literární večer se Sylwií Chutnik bude ve čtvrtek předposledním letošním čtením v Loosově interiéru

Od ledna tohoto roku probíhaly v Loosově interiéru v Bendově 10 literární večery s tématem „My a Evropa, my a svět“. Zájemci si poslechli četbu Markéty Pilátové, Markéty Hejkalové, Jaroslava Rudiše a Patrika Ouředníka.


Do konce roku přijedou plzeňskému publiku číst ještě dva polští autoři – Sylwia Chutnik a Mariusz Szczygiel – tyto dva pořady jsou připraveny ve spolupráci s Polským institutem v Praze. Večer s M. Szczygielem je z kapacitních důvodů přesunutý do prostoru Klempírny v DEPO2015. 

O literární pořady projevilo plzeňské publikum výrazný zájem, návštěvnost každé akce se pohybovala okolo 50 lidí, což je hraniční číslo pro naplnění kapacity interiéru v Bendově 10. I z toho důvodu je třeba se na autorská čtení registrovat. Na žádost publika byly dva literární pořady  přidány - Markéta Pilátová při druhé návštěvě Plzně přidala jak čtení pro veřejnost, tak pro školy,  Jaroslav Rudiš četl podruhé pro středoškolské studenty ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Poslední dvě čtení pořádá Plzeň 2015, o.p.s. ve spolupráci s Polským institutem. Ve čtvrtek 24.9. v 19:00 se plzeňští milovníci literatury mohou těšit na Syilwii Chutnik, která je představitelkou mladé generace polských spisovatelů (nar. 1979), bojovnicí za práva žen a matek, absolventka gender studies ve Varšavě. V Plzni bude číst ze své knihy Kapesní atlas žen, kde líčí neveselý osud čtyř obyvatelek varšavské čtvrti Ochota. Návštěvníci loňské Noci literatury se s jejími texty už setkali – četl se zde úryvek právě z knihy Kapesní atlas žen. 

Autorské čtení M. Szczygiela, které proběhne 26.11. v DEPO2015, bude zasazen do rámce Polských dní v Plzni, kde se kromě čtení mohou zájemci těšit i na polský film nebo mši. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka